Bölcsész- és pedagógusképzésben a legjobbak vagyunk

A Heti Válasz már hagyományosnak számító felsőoktatási rangsorában a korábbi évekhez hasonlóan az ELTE két területen is első helyet ért el: a bölcsészettudomány és a pedagógia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtunk.

A november 30-án megjelent rangsorban már egy új szempont is szerepel az értékelési kategóriák között: idén az oktatói kiválóságot is vizsgálják a felvett diákok teljesítménye és a végzett hallgatók sikeressége mellett. Egyébként tizenegy képzési területet és azok három legnépszerűbb szakját rangsorolták, ezekből az agrár-, a műszaki-, az orvos- és egészségtudomány nem szerepel az ELTE oktatási tevékenységében.

Az ELTE Bölcsészettudományi-, illetve Pedagógiai és Pszichológiai Kar néhány szakja egyaránt a bölcsészettudományi képzési területhez tartozik, így az első helyet a PPK, a másodikat pedig a BTK foglalja el, ugyanúgy, mint a 2015-ös és 2016-os években. A szakok szerinti bontásban az anglisztika és szabad bölcsészet BA esetében az első helyen állunk, míg a pszichológiát a harmadik helyre sorolták. A Bölcsészettudományi Kar oktatói kiválóság terén a legjobb az országban.

A pedagógusképzésben az ELTE Tanárképző Központja ismét az első, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kara pedig szintén megőrizte a második helyet. A képzés legnépszerűbb szakja a Természettudományi Kar osztatlan tanárképzése lett.

Az informatikai képzésterület harmadik helyén az ELTE Informatikai Kara áll, amelynek programtervező informatikus szakja a szakos bontásban az első lett 2017-ben, itt a legmagasabb a felvettek felvételi átlagpontszáma is. Még a gazdaságtudományi területen is sikerült dobogós helyet szereznünk, a Társadalomtudományi Kar idén harmadik lett, két helyet javítja a tavalyi eredményekhez képest.

A jogi képzés rangsorában második az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara, a kar osztatlan jogász szakjához hasonlóan. A felvett hallgatók átlagpontszáma nálunk a legmagasabb.

A sporttudományi képzési területen az ELTE ugyancsak a második helyet szerezte meg, a Pedagógiai és Pszichológiai Karon a sportszervező és a rekreáció és egészségfejlesztő alapszak a második a szakok listáján.

A társadalomtudományi képzési területen három ELTE kar is jó eredményt ért el: a Bölcsészettudományi Kar az ötödik, a Társadalomtudományi Kar a hatodik, az Állam- és Jogtudományi Kar pedig a hetedik lett. Az egyik legnépszerűbb társadalomtudományi szak, a kommunikáció és médiatudomány továbbra is nálunk a legszínvonalasabb.

A természettudományok közül az ELTE Természettudományi Kara a második helyen végzett, a biológia, földrajz és matematika alapszak pedig itt a legjobb.

Forrás: elte.hu, Heti Válasz

Fotó: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]