Karrierkínálat ELTE-módra

Szeptember 28-án a szombathelyi Aréna Savaria nem a szokásos kosárcsatától izzott, hanem többtucat cég, vállalat és szervezet standja töltötte meg irányadó tartalommal. Az elsősorban a pályaválasztás előtt álló középiskolások számára szervezett programok és kitelepülések között hangsúlyos helyet kapott az Eötvös Loránd Tudományegyetembe tagozódott Savaria Egyetemi Központ.

Az egyhetes II. Vasi Karrierhetet a Vas Megyei Kormányhivatal rendezte a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen. Az egyetem megkülönböztetett helyét a programrend is tükrözte, hiszen a középiskolásokat megszólító csütörtöki nap tájékoztató előadásai között sorban az első a régi-új egyetemé volt: Bak Árpád, a Gépészeti Intézeti Tanszék docense ismertette a SEK gépészmérnöki képzését, különös tekintettel a partnercégekkel közös duális mérnökképzésre, ami teljesen új az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzési profiljában.

DSC_0104

Fotó: Herczeg Ákos

 

A bevezető előadás után a karok megjelent képviselői részletesen ismertették a Savaria Egyetemi Központ jelenlegi és tervezett profilját: bemutatták a jövőre induló mérnökinformatikus szakot, de a nagy hagyományokkal rendelkező pedagógus és sporttudományi képzések is előtérbe kerültek; a sport- és egészségtudományokat képviselő Koltai Miklós prezentációját egy izgalmas ugrókötélshow is színesebbé tette.

A képzési „iránytűkkel” készülő standon a szombathelyi egyetem összes képzéséről teljes tájékoztatást kaphattak a leendő hallgatók, különösen sokan érdeklődtek a tanárképzések iránt.

DSC_0109

Fotó: Herczeg Ákos

Németh István, az ELTE SEK koordinációs rektorhelyettese lapunknak előző nap foglalta össze a megújult egyetem új képzési irányait: „Nem a diploma az egyetlen út, de ha a tanuló egyetemre tervez menni, akkor tudatosan kell választania. A célunk az, hogy az itt végzettek valós értékkel rendelkező diplomát kapjanak kézhez, amivel ténylegesen eltudnak helyezkedni.”

A rektorhelyettes kiemelte, hogy a Savaria Egyetemi Központ elsősorban az alkalmazott tudás fellegvára kíván lenni, ennek szellemében alakítják a fentebb is említett műszaki képzést, de legalább ennyire hangsúlyos a tanári és sporttudományi terület is. Rövidtávon a mérnökinformatikus szakkal, hosszú távon pedig turisztikai képzéssel kívánják bővíteni a palettát: előbbi a sokat emlegetett Ipar 4.0-hoz köthető fejlesztésekhez, utóbbi pedig a környék turista csalogató értékeihez kapcsolódik szorosan.

DSC_0249

Fotó: Herczeg Ákos

 

Kitért az emelkedő ponthatárokra is: 312-ről 338 pontra emelkedett az átlagos bekerülési határ, 70 hallgatót 400 pont felevett, 28-at pedig 450 ponton túl vettek fel a SEK-re. „A most felvételiző fiataloknak teljesen más fontos, mint az előző generációknak. A brandhűség helyett a versenyképesség és az érdekes, kihívásokkal teli munka a legfontosabb a számukra.”– fejezte be interjúnkat Németh István.

Fotók: Herczeg Ákos

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]