Még nem késő: Erasmus+ a tavaszi félévben!

Az ELTE a 2017/2018-as tanévben is pótpályázatot írt ki az Erasmus+ programban való részvételre. Mit is jelent ez számodra? Egészen szeptember 28-áig benyújthatod még a pályázatod, így – az ösztöndíj elnyerése esetén – a tavaszi félévedet már külföldön töltheted. Lehet ez tanulmányi félév, gyakorlat vagy akár a diplomaszerzést követő szakmai gyakorlat.

Szeptember 19-én a BTK tájékoztatóján nagyon sok fontos információ és egy-két hasznos tipp is elhangzott az Erasmusról. Az átláthatóság kedvéért összegyűjtöttem a legjelentősebb kérdésekre a választ, így biztosan nem fogsz belebonyolódni az Erasmus világába.

Mikor?
A pótpályázási időszak 2017. szeptember 28-án zárul
. Kihangsúlyozták, hogy a karok és intézetek között előfordulhatnak különbségek a leadási határidővel kapcsolatban. Így mindenki a saját Erasmus-koordinátorától érdeklődje meg a pontos időpontot! Nehogy ezen csússzon el egy leendő győztes pályázó.
Hol?
A Neptunon keresztül a pótpályázási időszakban nem szükséges semmit intézni. Ilyenkor csak papíralapon kell benyújtani az előírt dokumentumokat az intézeti koordinátornál. Ezért is fontos a vele való előzetes egyeztetés, ezt tényleg ne hagyjátok ki!
Mit?
A saját pályázatodat nyújtod be természetesen, melynek a következőket kell tartalmaznia:
– motivációs levél magyar és angol vagy német nyelven,

– önéletrajz magyar és angol vagy német nyelven,

– nyelvvizsga bizonyítvány(ok) másolata,

– az előző két félév átlagának igazolása a Neptunból – az MA-soknak csak egy félévről,

– plusz pontok a közéleti tevékenységért,

– pályázati űrlap.

Mennyit?
Az Erasmus+ programban való részvételnek a minimum és a maximum ideje is korlátozott. Részképzés folyamán 90 napot, míg szakmai gyakorlat esetén 60 napot jelent a legkevesebb külföldön való tartózkodási idő.  Vigyázat, csalós! Az Erasmusnak külön naptára van, ott minden hónap 30 napnak számít… Hiába a január, február. A maximum intervallum pedig 12 hónap, de ez szabadon variálható. Egyben is eltölthető az év, de akár kettő-három részletre felbontva is megállja a helyét. Bár ilyenkor minden esetben újra kell pályázni az ösztöndíjra.

Hová?
Az egyik legalapvetőbb kérdéshez jutottunk el, hiszen szinte minden ezen múlik! Az legalábbis biztosan, hogy mennyire fogod jól érezni magad a kint eltöltött félév/gyakorlat során. Kezdjük a szakmai gyakorlatosokkal. Ebben az esetben nincsenek számodra előre elkészített partnerkapcsolatok. A gyakorlati helyedet saját magadnak kell megkeresned, és lebonyolítani velük a szerződéskötést. Az Erasmus+ ebben az esetben „csak” az ösztöndíjjal támogat. A részképzésre jelentkezők előre meghatározott intézmények közül válogathatnak. Az ELTE honlapján karonkénti lebontásban megtaláljátok a partneregyetemek listáját, illetve hogy a pótpályázat időszakában még melyekbe tudtok jelentkezni. Nem lényegtelen tanács, hogy ne csak ország alapján válogassatok! Az egyetemeket nézzétek elsősorban, hogy mit kínálnak, milyen a képzésük, mennyire kiépített náluk az Erasmus+.

Miből?
Az ösztöndíj összege nem fedezi a teljes költségeteket
, ezt már biztosan nagyon sok helyen olvastátok. Ezért is célszerű tájékozódni az egyéb kiegészítő támogatásokról. Létezik Erasmus+ szociális kiegészítő támogatás, az EHÖK és az Alumni Alapítvány szintén nyújt támogatást, illetve a Campus Mundi ösztöndíjra is lehet pályázni. Ezeket a lehetőségeket kár lenne veszni hagyni!
Egy javaslat még a végére a ByTheWaytől: „Nem szabad, hogy álmod feladd, most kezdődik minden, ha elhiszed, hogy vár rád a nagyvilág.” Úgy vélem, ez lehetne a te mottód is, hogy kihasználd a lehetőségeidet.

Hiszen láttál már olyan hallgatót, aki megbánta, hogy volt Erasmuson?

Forrás: elte.hu

Kép: eplusifjusag.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]