Bizony, a pénz beszél – ha másról nem is, arról igen, hogy hamis-e

A napokban mutatták be az új 1000 forintos bankjegyet. Így már csak az ötszázasnak nincs nehezebben reprodukálható verziója, azonban ez sem marad sokáig így. De nézzük meg, miket is tudunk az új bankjegyekről.

A Nemzeti Bank a nagyobb címletektől a kisebbek felé haladva kezdte el a bankjegyek cseréjét, mindezt a pótlási igényekhez igazították. Egészen sajátos a forint abban, hogy a kisebb címletekből jóval kevesebb van forgalomban, mint a nagyokból. A készpénzállomány 65%-át a tíz- és húszezresek teszik ki, az öt-, két- és egyezer forintos címletek, valamint az ötszáz forintos osztozik a további 35%-on.

A most bemutatott, és januárban forgalomba kerülő ezrest az ötszázas fogja követni. Ennek bemutatása jövő ősszel lesz csak, és 2019 január-februárja környékén kerülhet a pénztárcákba. A hosszú várakozási időnek technikai okai vannak: a pénzjegyek számolását és vizsgálását végző gépek átállása komoly technikai feladat. Míg régen a pénzek tervezése csak művészi feladat volt, ma mérnöki-informatikai is.

A készpénzhamisítás az elmúlt 2-3 évben minimálisra csökkent, ugyanis az új címleteket nehéz újranyomtatni. A korábbi bankjegyen vakjel, vízjel, biztonsági szél, metszetmélynyomtatás és illesztőjel volt, ez egészült ki az új bankjegyeknél hologramfóliával és színváltó nyomattal. A hamisítás visszaszorulásának másik oka persze az, hogy a bűnözők manapság készpénzhamisítás helyett inkább bankkártyákon keresztül próbálnak hozzájutni a pénzhez.

Hogy milyen biztonsági jeleket láthatsz a pénzeken?

 1. Hologramfólia: A bankjegy előoldalának bal szélén, a vízjelmezőtől balra található a tagolt formájú, hologramhatású fémcsík. Felületén az adott címlethez kötődő történelmi személy portréjának tükörképe, Magyarország címere és vízszintesen az értékjelzés található.
2. Rejtett kép: A bankjegy hátoldalán található képtől jobbra látható díszítőmotívumban, a bankjegyet közel szemmagasságban tartva, síkban elforgatva egy H betű jelenik meg.

3. Mikroírás: A bankjegyet nagyítóval vizsgálva a hátoldalon több helyen a címletértéknek megfelelő értékjelzés, valamint az „MNB” felirat olvasható.

4. Színváltó nyomat (OVI): A bankjegy előoldalának közepén található tulipánmotívum mozgatás hatására aranyról zöld színűre változik.

5. Tapinthatóság: A bankjegyek főbb nyomatain kiemelkedő festékréteg található, mely érdes felületű, tapintással jól ellenőrizhető az alábbi helyeken: portré, értékjelzés számmal és betűvel, címer, MAGYAR NEMZETI BANK felirat, a hologramsáv alsó részén található motívum, hátoldali kép.

6. Irizáló nyomat: A bankjegy hátoldalának jobb szélén, a vízjelmezőtől jobbra látható aranyszínű sáv, amelyben mozgatás hatására az adott értékjelzés olvasható.

7. Biztonsági szál: Felületét nagyítóval vizsgálva az ismétlődő „MNB” felirat és az értékjelzés olvasható. (mindkét oldalról ellenőrizhető).

8. Vízjel: A bankjegyet fény felé tartva, bal oldalon az adott történelmi személy portréjának tükörképével egyező árnyalatos vízjel látható, melynek része a papír alapszínénél világosabb tónusú, vízszintes az értékjelzés (mindkét oldalról ellenőrizhető).
 9. UV-motívum: A vízjelmezőt UV-A-, illetve UV-C-fénnyel megvilágítva az előoldalon címletenként változó kép és az értékjelzések láthatók. A minta különböző részei UV-A-fényben és UV-C-fényben banjegyfajtánként más színűek. A hologram egyes elemei, valamint a fólia alsó és felső részén egymás alatt ismétlődő vízszintes  értékjelzések UV-A fényben zöld színben fluoreszkálnak.
 10. Illeszkedőjel: A bankjegy előoldalának jobb felső, hátoldalának bal felső sarkában nyomtatott ábratöredékek fény felé tartva H betűvé egészítik ki egymást.
 11. Jelzőrostok: A bankjegyet UV-fényben vizsgálva a papír anyagában kék és zöld színű jelzőrostok, és piros színű pöttyök fluoreszkálnak, melyek mindkét oldalon ellenőrizhetőek.
 12. Sorozatszám: A bankjegy előoldalán a bal oldalon vízszintesen és a jobb oldalon függőlegesen látható fekete színű sorozatszámok UV-A-fényben különböző színben fluoreszkálnak.
Ha nem akarod, hogy hamis pénzzel fizessenek neked, az új papírpénzek biztonságáról itt olvashatsz részletesebben.
Forrás: hirado.hu, mnb.hu
Kiemelt kép: mnb.hu
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]