Így értékeli a félévet a szombathelyi HÖK

A szorgalmi időszak vége egyetlen hallgatónak sem jelenti a félév végét – különösen nem a hallgatói önkormányzatos diákoknak. A vizsgaidőszak kezdete azonban alkalmas arra, hogy a szombathelyi Hallgatói Önkormányzat értékelje a sok kihívást és megoldandó feladatot, amit a 2016/2017-es tanév második féléve tartogatott számukra.

Szombathelyi hallgatóként sorok írója is “unta” az állandó bizonytalanságot, ami az egyetem sorsát vette körül. Hírek és rémhírek heti rendszerességgel érkeztek, állandó “frusztrációnak” volt kitéve a Savaria Egyetemi Központ. Bár az ELTE csatlakozás rengeteg kompromisszummal járt, végre kiszámíthatóságot és tervezhető jövőt hozott a SEK életébe, ráadásul tagadhatatlanul emeli az itt végzett hallgatók diplomájának értékét.

Németh István rektorhelyettessel már beszélgettünk az egyetemi integrációról, most a hallgatók képviselőit kértük meg, hogy értékeljék az elmúlt időszakot. Elsőként Egervári Györgyöt, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának szombathelyi ügyekért felelős alelnökét kérdeztük régi-új feladatairól:

„2017. februárja nagy változást hozott a szombathelyi egyetem életében, hiszen a SEK az ELTE színeiben folytatja tovább működését. A változás több fronton is észrevehető, többek között a Hallgató Önkormányzat megújulásában.

Márciusban kaptuk azt a szép, de nehéz feladatot, hogy a HÖOK soron következő közgyűlését mi rendezhetjük meg. Egy országos rendezvényt lebonyolítani hatalmas felelősség, ráadásul itthon és külföldön is hírt visz a Savaria Egyetemi Központról. Az új felállással ezt is sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani. Folyamatos az együttműködés az egyetem vezetésével, ez nagyban segíti a munkánkat.

Rengeteget dolgoztunk: sokszor egy-egy ösztöndíj vagy megoldandó tanulmányi probléma a hallgató számára könnyen és gyorsan rendeződött el, mögötte azonban nem egyszer többhónapos munka állt.

Érzésem szerint most egy olyan csapat képviseli a szombathelyi hallgatók érdekeit, akik ezt kiemelkedően magas szinten végzik. Fontos számunkra, hogy a hallgatók mit látnak, és mit gondolnak rólunk. Örömmel halljuk az egyre több pozitív visszajelzést az egyetem polgáraitól. Mindenkinek jó nyarat és kellemes pihenést kívánok!”

DSC_0261

Egervári György – Fotó: Herczeg Ákos

Szecsődi Tímea, a Bölcsésztudományi Kar hallgatói alelnöke így foglalta össze a dolgos félévet, természeten elsősorban bölcsész nézőpontból:

„Hogyan értékelem ezt a félévet? Mint egyszerű hallgató, pont olyannak, amilyenek az előzőek voltak: hamar elment. Mint HÖK-ös, rettentően mozgalmasnak.

Február hatodikán, amikor a BTK részéről kineveztek Budapesten szombathelyi ügyekért felelős alelnöknek, sokan mondták, hogy egy-két hónap és feladom. Nem így lett! Szeretem a kihívásokat, és úgy érzem, sikerül mindent megoldani a hallgatókkal együtt. Számtalan dolog megváltozott, rengeteg új lehetőség nyílt, főleg ösztöndíjpályázatok terén. Mindenkinek bele kell szokni, de úgy érzem, hogy tanulékonyak vagyunk, nyitottak az újdonságokra.

Sikerült megtartanunk a Diáknapokat, és bár előtte néhány nappal havazott, igazán jól sikerült! Sokat tanultunk belőle szervezés terén, de úgy érzem, aki ott volt, jól érezte magát és talált magának megfelelő programot.

Külön öröm volt a félévben, amikor áprilisban sikerült megrendezni hosszú kihagyás után a szakestet a BTK részéről, amit nem nevezhetünk hagyományos szakestnek, mert nem szakorientált volt. Nagyon sok érdeklődő volt, remek nyereményeket sikerült kiosztanunk, és ez mind a lelkes hallgatóknak köszönhető. Remélem, a későbbiekben is ilyen aktívak lesznek!

Szóval hogyan is értékelem ezt a félévet? Tanulási folyamatnak tudnám leírni, ahol megismerjük a férj szokásait, de jó asszonyhoz híven megtartjuk a sajátjainkat is, és fejlesztgetjük azokat, megtaláljuk a magunk szórakozását. Egyszóval: sikeresnek!”

kész

Szecsődi Tímea – Fotó: Herczeg Ákos

Gúthy Eszter, a szombathelyi ügyekért felelős TÓK alelnök a humort sem mellőző személyes nézőpontból tekintett vissza a tavaszra:

„Úgy kerültem a HÖK-be, hogy magam is meglepődtem! Jóformán két héttel a kinevezésem előtt ismerkedtem meg Egervári Gyurival, aki fergeteges lendülettel vetette bele magát a félév eleji teendőkbe. Ez nyilván igen ragályos…

A TÓK tanító szakos hallgatója vagyok, egy kis csapat tagja. Jó közösségbe sikerült csöppennem: ismerjük egymást, gyorsan tájékozódunk, terjed a hír – és ennek sokszor igen nagy hasznát vesszük. Nagyon örülök neki, hogy a félév során sikerült ezt a kört kiszélesítenem: együtt dolgoztam más karok hallgatóival, sokat tanultam tőlük a szervezés fortélyairól, a Hallgatói Önkormányzat feladatairól.

Úgy érzem, a budapesti kinevezésünkről rengeteg ötlettel a tarsolyunkban tértünk vissza, ezek közül néhányat sikerült is megvalósítanunk a Diáknapok alatt. Nem csak a TÓK, hanem az egyetem összes hallgatóját szeretném arra buzdítani, hogy ötletekkel segítse a HÖK munkáját, hogy a következő félévet még színesebbé tudjuk varázsolni.”

DSC_0298

Gúthy Eszter – Fotó: Herczeg Ákos

Horváth Rezső IK-s hallgatói alelnök, műszaki ember lévén lényegre törően fogalmazott:

„Eleinte eléggé féltem ettől a kihívástól, hogy az ELTE-hez való csatlakozásnak nagy elvárásai lesznek. Bár ez így is volt, de szerencsére a pestiektől nagyon sok segítséget kaptam, és itt Szombathelyen is nagyon jó közösség alakult ki köreinkben. Úgy gondolom, hogy az előre megtervezett célokat eddig sikerült elérni nagyjából olyan színvonalon, hogy az méltó legyen az ELTE névhez. Ezalatt a rövid idő alatt felfedtük a gyengeségeinket és hibáinkat is, amikről elsősorban a kevés rendelkezésre álló idő tehetett, de ezekre odafigyelve úgy gondolom, hogy egy még jobb HÖK-öt tudunk létrehozni Szombathelyen.”

DSC_0232

Horváth Rezső – Fotó: Herczeg Ákos

Herczeg Ákos a TáTK hallgatók képviselője is kiemelte a Diáknapokat, és reagált a hallgatók felől érkező pozitív és negatív visszajelzésekre egyaránt:

„A kezdeti nehézségek ellenére egyre inkább kezd egy stabil helyzet kialakulni, amire nagyon büszkék vagyunk a HÖK-ben. Ez nem csak a mi érdemünk, hanem a lelkes hallgatóké, tanároké is, akik szeretnék, hogy a hallgatók egyetemi évei minél változatosabb programokkal teljenek, és ezért idejüket nem sajnálva megtesznek minden tőlük telhetőt. Erre a kulturális sokszínűségre szeretnék minél jobban odafigyelni és sokrétű programokat biztosítani a hallgatóknak. A Diáknapok szervezésénél is próbáltunk egy ilyen egyveleget megalkotni, ami a véleményem szerint sikerült.

A visszajelzések alapján sok hallgatónak tetszett, hogy a Diákrektor vetélkedő mellett különböző sporteszközökkel is megismerkedhetek a diákok. Kulturális programot is szerveztünk, azaz a Beugrót, amiben a szombathelyi színház színészei játszottak. A legnagyobb elégedetlenség a sztárfellépők miatt érkezett, sajnos idén a kevés költségvetés miatt nem tudtunk nagyobb zenekart hívni, de jövőre szeretnénk ezen változtatni. Bár igaz, hogy Nagy Feró koncertjén teltház volt. Előreláthatólag a következő évi költségvetésben lesz már nagyobb programok kivitelezésére elegendő összeg lesz.

Jelenleg szeptemberre kezdünk összpontosítani, hiszen idén is lesz Gólyanapok a gólyáknak. Ennek a megszervezése is hatalmas készülődést igényel. Szívesen fogadunk ötleteket, és majd a jelentkezéseket a felsőbb éves hallgatók részéről gólyapásztornak és segítőknek. Amit elárulhatok, szeretnénk, hogy a zenét minél több helyi amatőr zenekar szolgáltassa, hiszen magán az egyetemen is több zenekar van, akik megérdemlik, hogy lehetőséget kapjanak a fellépésre!

DSC_0284

Herczeg Ákos

Az öt hallgatón kívül Kausits Anita a TTK részéről, és Karacsi Gábor a PPK „színeiben”, illetve Kocsis Edina irodavezető erősíti a szombathelyi HÖK-ös csapatot.

A félévértékelőkben közös, hogy izgalmas kihívásnak, és nem nyomasztó problémának vették az egyetem ELTE-hez való csatlakozását; ráadásul a felmerülő nehézségeket is világosan megtudták fogalmazni. A szombathelyi HÖK delegáció számára a hallgatói visszajelzések, a velük való napi kommunikáció kiemelten fontos, ez biztosíthatja, hogy a Savaria Egyetemi Központban továbbra is családias legyen a légkör – ahogyan eddig megszokhattuk!

DSC_0390

Fotó: Herczeg Ákos

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]