Chá Gorreana, avagy Európa legrégebbi teaültetvénye

Kínát, Indiát, és a keleti világ országait, mint a teatermesztés őshazáját ismerjük a történelemből. Vajon azt is írják a könyvek, hogy három helyen Európában is léteznek teaültetvények? Ezekről elég ritkán hallani, ám az egyik ezek közül az Azori-szigeteken található Chá Gorreana, ami 1883 óta szünet nélkül üzemel. A gyárat a kontinens legősibb ültetvényeként tartják számon, amely a turizmus számára teljesen nyitott. Megtekinthető a teakészítés teljes folyamata, a gyárat és a szüretet is akárki látogathatja, sőt a teaföldeken még sétálni is lehet. A Chá Gorreana egy nagyszerűen működő családi vállalkozás, izgalmas történettel, gyönyörű ültetvénnyel, finom teával. Ám ne szaladjunk nagyon előre, nézzük meg hogyan is születhetett meg a Sao Miguel sziget északi partján fekvő Chá Gorreanna!

A jelenleg kuriózumnak számító vállalkozásban 1883-ban szüretelték le az első leveleket. A dédnagypapa (a család negyedik generációja) forradalmi ötletének köszönheti valószínűleg hosszú távú működését a cég, bár akkoriban bolondnak találták ideája miatt. Ő ragaszkodott hozzá, hogy a tea készítéséhez szükséges energiát önmaguk termeljék meg. Tervét a földeken folyó patakok segítségével valósította meg, ebből kialakítva egy vízenergiára épülő rendszert. Őrültnek nézték sokan, hiszen a gőzgépek akkor még nem voltak divatban és rengeteg pénzbe került a megvalósítás. A jelentősége viszont vitathatatlan volt, sőt ma is a dédnagyapa leleményessége működteti a vállalkozást: „Ha meg kellene vásárolnom a teagyártáshoz szükséges energiát, az annyira megemelné a teánk árát, hogy nem tudnám eladni. De mivel a víz a mienk, a mai napig fenn tudtunk maradni”– mondta Madalena Mota, a Chá Gorreana egyik vezetője.

Madalena testvérével, Sara Motával közösen irányítja a vállalkozást. „Fontos, hogy a családban maradjon a biznisz, hiszen nálunk van a tudás. Itt születtem és itt is nőttem fel. Ez itt az életem.” fogalmazza meg Madalena a cég elveként. Az érték, amit a Chá Gorreana képvisel a család számára, a tea gondos készítésében is megmutatkozik. Háromféle teát készítenek: feketét, zöldet és oolong teát többnyire kézi, hagyományos módon.

A betakarításra március végétől az ősz közepéig kerül sor, mikor az ágak többségén már három levél van. A szüret folyamatát ezen a videón megtekinthetitek. Mivel minden levél eltérő korú, ezért más a kémiai összetételük is. A levelek összegyűjtése után szét kell őket szortírozni, hiszen mindegyik levéltípus különböző ízt és aromát ad a teának. A tealevelek feldolgozása az 1840-es évekből származó Marshall-gépek segítségével történik. Ebből is látszik mennyire fontosak a tradíciók a család számára. A gyár történelmében a bő 130 év alatt csupán apró újításokat eszközöltek, mint például a gépi csomagolás bevezetése. Ellenben a folyamat egyes elemei, a fonnyasztás, az erjesztés, és a szárítás még mindig a megszokott módon történik. A végeredmény egy prémium minőségű tea, melyből évente hatvan tonnát készítenek.

Az Chá Gorreananak (chá=tea) nagyon karakteres és zamatos íz világa van. Ráadásul bio, bár a hivatalos minősítési folyamata még zajlik. Az esélyei egészen jók: a cserjének kedvez az azori nedves óceáni-szubrópusi klíma, nincsenek természetes ellenségei, így az Gorreana tea teljesen növényvédőszermentes tud maradni.

Az elsődleges piacuk helyben van, a teák kétharmadát az Azori-szigeteken értékesítik, a maradék egyharmad kerül exportra. Fő felvásárlója Németország, Franciaország, az USA és Kanada. Magyarországra nem exportálnak teát, így a gorreana-i különlegesség megkóstolásáig legalább Ausztriáig kell utazniuk a tea szerelmeseinek.

Forrás: Index.hu
Videó: Instagram
Kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]