Személyes élmények – Az Erasmus+ Szabadegyetemről

2017. május 5-én tartotta az Erasmus+ a 30. születésnapi eseményét, amely során az Erasmust népszerűsítő beszámolókat ismerhettünk meg, illetve az este további részében szülinapi tortázásra, fényinstallációra és bulira is sor került.

Az Erasmus+ Szabadegyetemet Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete vezetője nyitotta meg, aki hangsúlyozta az Erasmus+ által támogatott hallgatói mobilitást, az Európához való tartozást, a külföldi tanulmányút során megszerzett innovációs készséget és az európai szellem megértésére irányuló törekvéseket.

Holicza Péter, Szó Gellért és Vigh Bori felvágják a születésnapi Erasmus tortát (fotó: Lékó Tamás)

Holicza Péter, Szó Gellért és Vigh Bori felvágják a születésnapi Erasmus-tortát (fotó: Lékó Tamás)

Az előadások moderátora a Gyárfás Dorka volt, aki elsőként Glaser Katalint szólította a színpadra. Glaser Katalin bemutatkozásából megtudhattuk, hogy a MOME Animációs Rendező és Környezetkultúra Tanári szakán végzett, és egyetemi évei alatt nyílt alkalma az Erasmus+ segítségével kiutazni Görögországba. Itt azonban meglepetés érte, mert a 2007-es görög sztrájkok miatt az egyetemen nem történt oktatás, viszont prezentációkat kötelesek voltak tartani a hallgatók, amelyeket az oktatók aztán elbíráltak. Katalin itt hangsúlyozta, hogy Görögországban mennyire más mentalitás fogadta, hiszen a számonkérések során mindig kapott pozitív visszajelzést, nem csak az oktatók, de a hallgatók is arra figyeltek, hogy értékeljék a megvalósult dolgokat. Katalin az itt töltött időszak alatt folyamatosan rajzolt, s ezekből a skiccekből valósította meg később a Fin című animációs filmjét, amit a világ számos animációs fesztiválján szerepelt és nyert díjat, többek között a Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle Fődíját és a Legjobb Magyar Animációs Rövidfilm Díját 2009-ben.

Másodikként Galán Angéla következett, aki előadása témájaként az indentitáskérdést válaszotta, hiszen Angéla bár Budapesten született, de Pozsonyba élte meghatározó gyermekkorát, s családjában a nyelvek és nemzetiségek összefonódása természetes jelenség volt. Annak ellenére, hogy kisebbségként élt egy országban, számára az identitáskérdés csak akkor merült fel, amikor az Erasmus+ által kiutazhatott Londonba. Ebből a meghatározó személyes élményből született a diplomafilmje, a Szlovákmagyarok. A film elnyerte a Gundel művészeti díjat és a Junior Príma díjat is.

Őt Barka Daniella követte, aki számára az előítéletmentesség és az esélyegyenlőség kiemelkedően fontos, ezért EVS önkéntesként Cipruson dolgozott. Itt egy kísérő nélküli kiskorúak számára működtetett menedékotthonban önkénteskedett. Két társával egy rövidfilmet is készítettek a szigetre jellemző kulturális sokszínűség kérdéséről (Ciprus egy görög és egy török részre osztott sziget), mely megnyerte a francia Erasmus+ nemzeti iroda fődíját.

Erasmus kiállítást is szerveztek volt ösztöndíjasok emléktárgyaiból és a hozzájuk kapcsolódó történetekből (fotó: Lékó Tamás)

Erasmus-kiállítást is szerveztek volt ösztöndíjasok emléktárgyaiból és a hozzájuk kapcsolódó történetekből (fotó: Lékó Tamás)

Jentetics Kinga, a Publishdrive egyik alapítója az Erasmus+ által könnyen megtanulta, miként lehet könnyen kulturális problémákat megoldani, elsajátította a globális felfogást, s ezek által egy olyan innovatív céget hozott létre, amellyel Európa egyik legsikeresebb női vállalkozója lehetett. Cége íróknak segít e-könyveket publikálni, amelyek 240 ezer digitális könyvtárban jelentek már meg.

A vállalkozásban, azon belül is a társadalmi vállalkozásban egy másik volt erasmusos is remekel, név szerint Földi Barbara. Saját elmondása szerint a szenvedélye lett a hivatása, hiszen Európa-szerte workshoppokon keresztül tanítja meg az embereknek, hogyan készíthetnek hulladékból különböző használatai tárgyakat. A ReCreativity cég célja, hogy élmény alapú tanulást és közösségépítést nyújtson, s mindehhez az Erasmus+ által megszerzett tapasztalatok és készségek is nagyban hozzásegítenek.

Becsei Attila új emberként érkezezett haza lisszaboni útjáról. A legutolsó pillanatban döntött az Erasmus felől, és csak akkor döbbent rá, mibe vágott bele, amikor már a lisszaboni reptéren ácsorgott. A kezdeti nehézségek ellenére nem bánta meg a döntését, mert feledhetetlen élményeket és életre szóló barátságokat kötött. Elmondása szerint a portugál oktatási rendszer sokkal gyakorlatorientáltabb, az oktaktók és a hallgatók is sokban segítették a boldogulását.

Holicza Péter többszörösen “visszaeső” erasmusos, aki kimaxolta a program által kínált lehetőséget. Egyetemista korában versenyszerűen kajakozott, ezért a célország kiválasztása során több kritériumnak is teljesülnie kellett, mint például az enyhe időjárás és a kajakegyesület fontossága. Így járt Portugáliában, Máltán, Hollandiában és Angliában. Péter elsősorban az aktív nyelvtanulást emelte ki, hiszen az első erasmusos félévében nem érezte magát elég versenyképesnek angolból, ezért plusz odafigyeléssel igyekezett elérni a vágyott szintet. Elmondása szerint fontos, hogy a külföldi tartózkodás során engedjünk egy kicsit a szigorú időbeosztásból, és élvezzük az idegen országot.

Bodrogi Flóra
már általános iskolás korában megkedvelte a német nyelvet és kultúrát, ezért amint tehette, jelentkezett Erasmusra. Gratzba utazott, ahol sok különleges helyet meglátogatott. Gratz ma már otthonává vált, hiszen jelenleg itt dolgozik, az Erasmussal kapcsolatos adminisztratív munkakört látja el. Az előadása során elmondta, hogy számára az Erasmus volt élete legjobb döntése.

Szabó Róbert
előadásából megtudhattuk, hogy sosem késő belevágni az erasmusos kalandba. EVS önkéntesként már diploma után utazott el Svédországba, ahol egy ökofalu kialakításán dolgozott. Belemélyedt a környezetbarát kertészkedésbe és az ehhez tartozó építészeti struktúrák kialakításába. A sok utazással kapcsolatos élmény és az új baráti kapcsolatok mellett, inspirációval tért haza. Jelenleg azon dolgozik, hogy Magyarországon is megvalósulhasson egy ökofalu.

Az utolsó előtti résztvevő Szó Gellért volt, aki Franciaországból egy teljesen új mentalitást hozott haza. Gellért először a fagylaltkészítésben, majd a cukrászatban látta a jövőjét, ezért mivel idehaza nem talált releváns képzést a szakmában, a gourmet hazájába, Franciaországba utazott. A francia mesterektől aztán elleshette a szakma titkait, és bár a kezdeti lépések nagyon nehezek voltak, a végeredményért igenis megérte. Elmondása szerint a francia cukrászok között nem létezik a recepttitok, s helyette közösen próbálják meg fejleszteni az adott receptet, ami idehaza nem mondható el. Gellért számára a legfontosabb dolog az adás lett, és elhatározta, hogy egy társadalmi kezdeményezést indít a cukrászok között. Az általa csak macitortának keresztelt sütemény bevételéből bizonyos százalékot beteg gyerekeknek szeretne adományozni.

  Fényfestés és Erasmus party zárta a programot (fotó: Lékó Tamás)

Fényfestés és Erasmus-party zárta a programot (fotó: Lékó Tamás)

Vígh Bori, a backpacker.hu szerzője a készségek gyakorlását és a bakancslista fontosságát emelte ki. Elmondása szerint a pénz, az idő és a tehetség hiánya csupán kifogás, amelyeket céllá kell alakítani, hogy ezáltal valóra váljanak az álmaink. Az utazás során tapasztalt nehézségeket a megszerzett készségeinkkel könnyen legyőzhetjük, ráadásul az utunkba akadó emberek nagy része kedves és segítőkész. Bori szerint bár az utazás tartogat veszélyt, de kellő óvatossággal ez elkerülhető.

Kiemelt kép: elteonline.hu

Képek: Lékó Tamás (Erasmus+)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]