Vajon melyik ország a legboldogabb?

A Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózata idei felmérése alapján Norvégia a legboldogabb ország a világon. Az országokat rangsoroló tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a sorrend kialakulásában az emberi tényezők játszanak a legnagyobb szerepet.

Az ötödik alkalommal elkészített World Happiness Report 155 országot rangsorolt a következő szempontok szerint: az egy főre jutó GDP-t, a várható egészséges élettartamot, valamint globális felmérések négy tényezőjét vették figyelembe. Ezek alapján Norvégia a tavalyi negyedik helyről a lista élére került, Dániát a második helyre szorítva. Szintén a rangsor elején helyezkedik el Izland, Svájc és Finnország. Magyarország idén a 75. legboldogabb ország, amely nagy előreugrás a tavalyi 91. helyhez képest.

Meik Wiking, a koppenhágai boldogságkutató intézet egyik vezetője szerint azért a skandináv országok a listavezetők, mert ott „működik a közösségi érzés és az egyetértés abban, hogy mi jó a közösségnek”.

Az Egyesült Államok ugyanakkor a 13. helyről a 14. helyre került idén, melynek Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem közgazdásza szerint a közösségi szellem széthullása az oka.

Forrás: ujszo.com

Kép: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]