Mi történik csecsemőkori emlékeinkkel?

Ha megkérdeznénk valakit, hogy mire emlékszik a 3 éves kora előtti eseményekből, valószínűleg nem sok mindent tudna felsorolni. E jelenség tudományos elnevezése gyermekkori amnézia, amely teljesen eltér a hagyományos értelemben vett felejtéstől. A folyamatra még nem találtak általánosan elfogadott magyarázatot, azonban több hipotézis is létezik.

A gyermekkori amnézia a 3-4 éves kor előtti emlékek elfelejtését jelenti, amelyek az idő múlásával fokozatosan esnek ki az emlékezetből, majd 7-8 éves korban végleg eltűnnek. Természetesen beszélni, illetve járni nem felejtünk el, ugyanakkor a tanulási folyamatra képtelenek vagyunk visszaemlékezni.

A jelenséget Freud vizsgálta először, aki szerint érzelmi okok miatt fojtjuk el a korai emlékeket. A ma leginkább elfogadott neurológiai magyarázat alapját már állatkísérletekkel is bizonyították. Ennek lényege, hogy az emberi agy a 7-10 éves kor közötti időszakban fejlődik a leggyorsabban, amikor számtalan új agysejt jön létre az emlékeket tároló hippokampuszban. Ilyenkor az emlékek töredezetté, nehezen elérhetővé válnak, végül teljesen kitörlődhetnek.

A folyamat során csak azokat az emlékeket őrizzük meg, amelyek érzelmileg nagyon erősen hatottak ránk. Később az agyunk fejlődése lelassul, a korábbihoz képest kevesebb új agysejt születik, így képesek vagyunk az addig tárolt információkat is megtartani.

Forrás: index.hu

Kép: goodtoknow.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]