Évekre lezárhatják a Lánchidat

A Lánchíd és a Várhegy-alagút lezárást is igénylő felújításának engedélyezési és kivitelezési tervei elkészültek, már csak a hatósági jóváhagyásra vár a projekt.

A híd és a közeli alagút felújítása néhány évtizedenként szükségessé válik, legutóbb átfogó, teljes lezárást igénylő felújításon 1986 és 1988 között esett át.

A híd felújítása akár két évig is eltarthat, mivel már elengedhetetlen a szigetelések, a hőtágulást kiküszöbölő dilatációs szerkezetek és láncközegek cseréje, valamint a burkolatok javítása is. A projekt Tarlós István főpolgármester szerint több mint 18 milliárd forintba kerül majd, és a kivitelezési munkálatok az év második felében kezdődhetnek meg a közbeszerzési eljárás lefolytatása után.

 A Lánchíd és a Váralagút Budapest legfőbb látványosságai közé tartoznak, előbbit a város legrégebbi állandó hídjaként 1849-ben, utóbbit pedig 1865-ben adták át. Eredeti formájukat a súlyos második világháborús károk ellenére is őrzik, évente több millió turista csodálja meg őket, mint a híres budapesti látkép fontos elemeit.

 

Forrás: portfolio.hu

Kiemelt kép: budapest.varosom.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]