Mégsem indul családtudományok mesterszak a Corvinuson

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedden közölte, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen ősztől elindul a családtudományi mesterképzés, viszont kiderült, hogy mégsem, az egyetem szeptembertől csak a szakot megalapozó szakirányú továbbképzést indítja el.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemrég bejelentette, hogy társadalmi nemek tanulmánya- azaz gender studies- mesterképzés indulhat ősztől. A gender, azaz a társadalmi nem fogalma úgy magyarázható, hogy nem pusztán a biológiai nem magyarázza, a férfi és a nő milyen szerephez jut a társadalomban. A terület kutatói szerint a közösség – vagyis a társadalom – határozza meg, milyen viselkedési formák számítanak nőiesnek, férfiasnak, így meghatározza a nemi szerepeket, és az ebből fakadó előnyöket, hátrányokat is, például a fizetések terén. A miniszter szerint “az emberek nőnek és férfinak születnek, ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, igent mond azonban a változó társadalmi szerepekre”. Így tehát Balog Zoltán bejelentése feltehetőleg válasz volt az ELTE tervezett mesterszakának ötletére.

A Corvinuson azért nem indul szeptemberben a családtudományok mesterszak, mert a képzési és kimeneteli követelményeinek összeállítása még csak véleményezési fázisban tart. A szak a nemzetközi „family studies” mintára épül majd. A képzés ideje négy félév, melynek során alkalmazott statisztikai és kutatási módszertant, jogi, közgazdaságtani, szociálpolitikai és politológiai ismereteket, családszociológiát, demográfiai ismereteket és családpolitikai tervezést, elemzést fognak tanítani.

„A Budapesti Corvinus Egyetem a társadalom és a gazdaság fontos alapegységeként tekint a családokra. 2016-ban az egyetem a német Stiftung Familienunternehmennel együttműködve például létrehozta a Családi Vállalatok Központot, amely a családi tulajdonú vállalatokat kutatja, hogy az így létrejövő tudással is segítse a magyar gazdaság és társadalom erősödését. Az indítandó családtanulmányok mesterszak is a BCE ezen törekvését támogatja. A cél, hogy a végzett hallgatók képesek legyenek a családok vizsgálatára fókuszáló tudományos tevékenységre, a demográfiai kihívásokra adandó, tudományos igényű válaszok kidolgozására és a családokat érintő szakpolitikai koncepciók, intézkedések hatásainak elemzésére.”– nyilatkozta az intézmény.

Forrás: Népszavamno

Kép: The International Studies Association

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]