A diákigazolványok érvényesítéséről

Diákigazolvánnyal számos helyen részesülünk kedvezményben, illetve érvényes kártyánkkal féláron utazhatunk. Míg a középiskolásoknak csupán évente, a felsőoktatásban tanuló diákoknak félévente, március 31-ig, illetve október 31-ig kell új matricát kérniük igazolványukra a félévük aktiválása után.

Az új típusú felsőoktatási diákigazolványok a rajtuk feltüntetett „érvényesíthetőség éve” után található dátumig, a régi típusú, 2012. januárjáig kiadottak korlátlan ideig érvényesíthetők. Aki befejezte, vagy szünetelteti tanulmányait, a következő félévre már nem kaphat matricát, azonban március 31-ig még használhatja a kártyát.

Érvényesítéshez általános esetben a személyes megjelenés, majd aláírás szükséges, a matricát nem postázzák, viszont ha ez valamiért nem lehetséges, a beküldött diákigazolványokat szolgáltatási díj ellenében, érvényesítve visszajuttatják a feladónak. Ilyen esetben egy rövid, csatolt levélben le kell írni, hogy a hallgató érvényesítés céljából küldi a diákigazolványt, illetve meg is hatalmazhat valakit a kártya érvényesítésére.

Csak sértetlen, a Neptun adataival megegyező személyes adatokat tartalmazó kártyát érvényesítenek. A matricázás ingyenes, azonban az ugyanazon féléven belüli második érvényesítés már szolgáltatási díjat von maga után.

Az ELTE hallgatói már meglévő diákigazolványaikat a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Irodában érvényesíthetik.

Cím: 1053 Budapest, Ferenciek tere 6. (Egyetemi Könyvtár épülete)

Az új igazolványt igénylőknek fontos tudnivaló, hogy már nem a lakcímre, hanem a felsőoktatási intézménybe postázzák a kártyát, így a birtokosnak az egyetemen vagy főiskolán kell jeleznie diákigazolvány-átvevő szándékát. Az irat az igénylést követő 60 napon belül készül el.

Forrás: Edulineqterdiakigazolvany

Kép: Életforma

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]