Vészhelyzet Kaliforniában

Összeomlás veszélyeztet egy túlfolyót: rengeteg embert evakuáltak Kalifornia északi részén, mert bármelyik pillanatban átszakadhat a völgyzáró gát. A gát ötven éves története alatt sosem volt még ilyen veszélyhelyzet.

A problémás gát, az Egyesült Államok legmagasabb ilyen építménye  (230 méteres), az Oroville-tó végében helyezkedik el Sacramento várostól 105 kilométerre északra. Nem mellesleg a tavat néhány éve még a teljes kiszáradás fenyegette.

A területre azonnali evakuálást rendelt el Butte megye seriffje. Veszélyben vannak Oroville alacsonyabban fekvő részei és a környező települések is, ezért legalább 180 ezer embernek kell elhagynia az otthonát. A hatóságok külön felhívták a lakosság figyelmét, hogy vegyék komolyan a riasztást, mert nem gyakorlatról van szó.

A tó vizének leengedését már csütörtökön megkezdték a szakemberek, mert észrevették, hogy a túlfolyó betonfalainak bizonyos darabja hiányoznak. Így a túlfolyó tulajdonképpen bármikor megadhatja magát. Korábban egyébként nem kellett használni a gátat, ami az erózió miatt megrongálódott, ráadásul a tó vízszintje rohamosan emelkedik az eső és a hatalmas mennyiségű megolvadt hó miatt.

A legutóbbi ilyen eset 2015-ben történt Brazíliában, ahol egy vasércbánya gátja szakadt át: sárlavina öntötte el a környező falvakat, ráadásul a lavina egy folyóba is beömlött, így az ivóvíz is szennyezetté vált.

 

Források:

Százezer embert evakuálnak: bármikor átszakadhat a gát, 2017.02.13., Mno.hu

Oroville Dam risk: Thousands ordered to evacuate homes, 2017.02.13., BBC.com

Iszapömlés: a magyarországihoz hasonló katasztrófában tűntek el sokan Brazíliában, 2015.11.09., Hvg.hu

Kép:sfgate.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]