Hatvanöt éve uralkodik II. Erzsébet királynő

Ő a negyvenedik a brit uralkodók sorában. Az uralkodók listáján Hódító Vilmos az első, aki 1066-ban szerezte meg az angol trónt. II. Erzsébet egyik elődjének sem adatott meg, hogy ilyen hosszú ideig éljen és ennyi ideig ülhessen a trónon.

II. Erzsébet királynő – hivatalos címe szerint – Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más birtokok, területek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője, az uralkodási rekordot Nagy-Britanniában 2015. szeptember 9-én döntötte meg. Ekkor előzte meg üknagyanyja, a 82 éves koráig élő Viktória királynő 63 éves, 7 hónapos és 3 napos uralkodását.

A 65. évfordulót zafírjubileumnak nevezik. Jóval csendesebben telik majd, mint a 60. évforduló, a gyémántjubileumot. Ezen alkalommal az Egyesült Királyság és a főként egykori brit gyarmatokból létrejött Nemzetközésségek 54 állama ünnepségsorozattal köszöntette az uralkodót.

image

II. Erzsébet gyémántjubileuma egyik ünnepségén

A 65. évfordulón a Buckingham-palota melletti Green Parkban, illetve a Tower erődje mellett felsorakozó tüzérségi díszszázadok tisztelegnek sortűzzel. A királynő az udvar tájékoztatása szerint a család körében tölti a hétfői napot, és emlékezik édesapja és elődje, VI. György királyra.

György király nem volt egyenes ágon trónörökös. Bátyja, VIII. Eduárd 327 napi uralkodás után – a koronázást meg sem várva – egy amerikai nő szerelmét választva mondott le az uralkodásról. Mivel Eduárdnak még nem volt gyermeke, testvére, Albert lett a király, aki felvette a György nevet. György nem készült az uralkodásra, nagy terhet jelentett a feladat számára. A világháború alatt ránehezedő nyomás erősen hozzájárult ahhoz, hogy 1952 februárjában, 57 évesen elhunyt.

44436

Fényképfelvétel II. Erzsébet koronázásáról

A 26 éves Erzsébet királynőt kenyai útján érte apja halálhíre. Egy héttel korábban férjével, Fülöp herceggel már úgy indult el az útra, hogy a bőröndjébe a fekete gyászruhát és a trónra lépésére megírt hivatalos deklarációt is beletették. A fiatal Erzsébet egy, a háború sebeit gyógyító, súlyos áruhiányban szenvedő ország élére került. Első miniszterelnöke Winston Churchill, a világháború győztese volt.

Az első brit uralkodó, akinek a koronázást élőben közvetítette a televízió, 1,5 milliót brit nézhette meg a ceremóniát 1953-ban. Uralkodása kezdetén még Sztálin vezette Oroszországot, Truman pedig az USA-t. II. Erzsébet alatt Németországban felépült, majd egy nemzedéknyi idővel később leomlott a berlini fal, amely vasfüggönyként húzódott a kétpólusú világ között. Ez a 65 esztendő nem volt mentes családi megpróbáltatásoktól és tragédiáktól sem. 1992-ben Károly trónörökös és Diána hercegné válását jelentették be; majd Anna hercegnő, a királynő lánya is bejelentette, hogy elválik férjétől; fia, András herceg feleségéről kínos fotók kerültek nyilvánosságra; és akkor égett le a windsori kastély egy része is.  1997-ben Diána hercegnő tragikus autóbalesete és az udvar reakciója soha nem látott módon rázta meg a brit monarchia létét. 

II. Erzsébet a megpróbáltatások közepette rendíthetetlen sztoikus nyugalommal és szilárdsággal tartotta egyben az ezeréves monarchiát. Szakértők szerint ennek a szilárdságnak köszönhető, hogy a monarchia túlélte az elmúlt évtizedek hatalmas világtörténelmi és társadalmi változásait. 

A Pesti Színházban ebben az évadban mutatták be az Audiencia c. darabot, amelynek főszereplője II. Erzsébet, akit Halász Judit alakít. További információk itt.

Forrás: mno.hu

Kiemelt kép: a királynő Facebook oldala, képek: hvg.hu, mult-kor.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]