Egyszerűsíteni kellene az Erasmus+ programot?

Az Erasmus+ program, amely kiváló lehetőséget nyújt a diákoknak, a tanároknak és a szakképzésben résztvevőknek a külföldön való tapasztalatszerzéshez, idén harminc éves. Az Európai Parlament jelentést készített róla, melyből kiderül, hogy a program igen sikeres, azonban egyszerűsíteni kellene.

Az Európai Parlament jelentésében olvasható, hogy az Erasmus+ program különböző ágazatai nem átláthatóak a rendszer alapvető bonyolultsága miatt. Emellett  „továbbra sem világos és nem egyenletesen részletes a program útmutatója, valamint túl bonyolultak a pályázati űrlapok, ami jelentős hátrányba hozza a kisebb, tapasztalatlan és nem hivatásos pályázókat”.

A központi következtetések és ajánlások szerint a pénzügyileg hátrányos helyzetű diákok nagyobb támogatásban részesülnének, létrehoznának egy egységes nyelvtanulási keretet, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnének a kevésbé ismert ágazatokra. A program teljes költségvetését 40%-kal növelték sikerességének köszönhetően, azonban további növelésre lenne szükség ennek fenntartásához.

Az Erasmus+ gazdasági és politikai értéke jelentős, a résztvevőknek nagyobb esélyük van az elhelyezkedésre, ugyanis a munkaadók lényegesnek tartják a nemzetközi tapasztalatot.

16178805_1401559779894768_756916444864908486_o

Forrás: index.hueuroparl.europa.eu

Kép: Erasmus+, kiemelt kép: hungarytoday.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]