Mi a különbség a kölni és a parfüm között?

Az egyes illatszerek más kiszerelésben, más néven és más áron kaphatóak a boltokban. Az árakat főként a minőség határozza meg. Az alábbiakban a kölni és parfüm közötti különbséget mutatjuk be. 

A parfümök illatát elsősorban az illóolaj-koncentrátum határozza meg. Az igazi, klasszikus parfüm, az ún. Eau de Parfum 15% illóolajat tartalmaz, az Eau de Toilette pedig 10%-nyit. A kölnik (Cologne) illóolaj tartalma már csak 5%, így az intenzitásuk is gyengébb. A parfümökből emiatt jóval kevesebbet kell használni, mint a kölnikből és különböző arcszeszekből. Ha túl sok parfümöt teszünk magunkra, éppen a kívánt hatás ellenkezőjét érhetjük el.

Az illatszervásárlás során óriási választék kerül elénk, a legkülönbözőbb illatokban kaphatók a kölnik és a parfümök is. A parfümök készítésekor elsősorban a nőies illatokat használják (például gyümölcsökből vagy virágokból sajtolt olajat), míg a kölniknél inkább a férfias illatok (erős fűszer-, illetve pézsmaillatok) a jellemzőek. Ettől függetlenül vannak férfiaknak készült parfümök és nőknek készült kölnik is nagy számban.

Az illatszerek összeállítása többféle illóanyagból történik. A parfümökre jellemző, hogy a többféle illóanyag rétegeket alkotnak, és ezek párolognak, így a nap végére megváltozik az illatuk. Egy jobb parfümnek akár három rétege is lehet. A kölnik is lehetnek több összetevősek, de jellemzően csak egyféle aroma jellemzi őket.

A kölnik és parfümök kiszerelése is igen sokféle lehet. Illatszeres üvegben, spray formájában, de már bőrre kenhető szilárd anyagként is lehet kapni őket. A sötét vagy színezett üvegben tárolt minőségi illatszerek azért ilyenek, hogy minél tovább megőrizzék az illatukat.

Tudni kell, hogy minél magasabb egy illatszer illóanyag-tartalma, annál magasabb az ára is. Ez az oka annak, hogy a kölnik többsége olcsóbb a parfümöknél. Természetesen az árakat nagyban befolyásolja a márka is.

 

Forrás: index.hu

Kiemelt kép: kalohirek.h

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]