Változik a szakmák népszerűsége az évek során

Az eduline.hu Rab László kulturális antropológussal és etnográfussal, az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ igazgatójával beszélgetett a következő években nagy kereslettel bíró szakmákról.

A szakember felhívja a figyelmet, hogy az egyetem körülbelül egy évtizede nem a biztos tudást kínálja, emiatt felértékelődött az egyéni tanulás szerepe. Ezekben nyújtanak segítséget – az egyre nagyobb szerephez jutó – online kurzusok és interaktív tananyagok. Ettől függetlenül a rendszerszerű gondolkodásban az egyetem szerepe szinte nélkülözhetetlen. Az irányított tudásmegszerzés sokkal hatásosabb kisebb csoportban vagy önállóan, de a kommunikációs módszereink kialakításában, a társadalmi szabályok elsajátításában még mindig a felsőoktatási intézmények adnak jelentős támpontot. Az egyetem feladata a tanulás képességét is átadni a fiataloknak.

Az interjúból kiderül, hogy jelentős informatikushiány van, ezért a cégek inkább maguk képzik ki a szakembereket. Az informatikatanulás sok mindenben eltér a többitől, itt “jó értelemben vett sablonos tudásokra” van szükség.

Rab László szerint egyre több egyetem igyekszik arra, hogy szellemi hátteret és összetartásérzést is adjon a hallgatói számára. Ezek a kapcsolatok megmaradnak az egyetem elvégzése után is. A magyar felsőoktatási intézmények erre a kapcsolatépítésre próbálnak rámenni. Egyre nagyobb szerepet kap az, hogy valaki hol végzett, mint az, hogy milyen szakot.

Sajnos nagy problémát jelent a diákok felvételijénél, hogy a jelentkezők nem tudnak sokszor megalapozott döntést hozni, “városi legendák és mítoszok” befolyásolják őket. Az egyetemeknek valamiféle víziót kellene hordozniuk: mi a küldetésük, a munkaerőpiacra “termelnek”, vagy kiművelt felnőtteket szeretnék kiadni a kezeik közül – véli a szakértő.

Rab László véleménye szerint a különböző szakmák, munkák jelentősen átalakulnak. A cirkuszos, bányamérnök és könyvtáros szakmák helyzete nem a régi már. A technika térhódítása is megkerülhetetlen, minden szakmában megjelenik az informatikai gondolkodás. A divatos szakmák azért mind az adatokkal, információkkal, kontrollal való foglalkozás köré csoportosulnak. Rendkívül nagy jövőt jósolnak a nanotechnológiának is. Az automatizálódás miatt az IT-projektmenedzserek keresettsége csökkenni fog. Az orvosi, a bankári és a jogi szakmákba is betör az automatizálás, de itt az emberi szereplők munkáját segíti csak, a humán hozzáadott érték nélkülözhetetlen marad. A rutinfeladatokat a titkárnők helyett automata rendszerek fogják ellátni, azonban a döntéshozónak továbbra is megmarad a fajsúlyos szerepe.

Forrás: eduline.hu

Kiemelt kép: traco.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]