Így kedveskedik az Egyetemi Könyvtár a látogatóinak

A Könyvtár különleges ajándékkal, egy rendhagyó adventi kalendáriummal vár mindenkit: advent második vasárnapja van, ma nyílt ki a negyedik ablaka a naptárnak. És hogy miket találunk az ablakok mögött? A cikkből kiderül.

Az Egyetemi Könyvtár egy online adventi kalendáriumot tett közzé. Az “ablakok” mögött érdekes információkat találunk például magának az adventi naptárnak keletkezéséről – tudtátok például, hogy az előde roppant egyszerű volt, csupán falra akasztott, kicsi bibliai képeket jelentett?

Az adventi koszorú sem a ma ismert alakjában tűnt föl először. A monda szerint a 19. században egy német protestáns lelkész, Johann Heinrich Wichern úgy próbálta karácsonyig múlatni az időt, hogy minden egyes istentiszteleten újabb és újabb gyertyát tűzött a csillárkoszorúba, karácsonyig összesen huszonnégyet. A szokás hamar elterjedt, de a gyertyák száma mára négyre redukálódott – ennek is köszönhető az, hogy nem ugyanakkor kezdjük az adventi kalendáriumot és az adventi koszorút: előbbit december 1-jén, míg az adventi gyertyákat a karácsony előtti négy vasárnap szokás meggyújtani.

Az Egyetemi Könyvtár adventi kalendáriumának ablakait itt tudjátok kinyitni minden nap. De ne szaladjatok előre, aki kíváncsi, hamar megöregszik!

Kiemelt kép: konyvtar.elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]