Az űrből vizsgálják a süllyedő felhőkarcolót

Az Európai Űrügynökség egyik műholdja által gyűjtött adatok segítenek megállapítani, hogy milyen ütemben süllyed San Francisco felhőkarcolója.

San Francisco egyik felhőkarcolójának süllyedését az űrből gyűjtött adatokkal próbálják mérni. Az 58 méter magas Millenium-torony (Millenium Tower) folyamatosan süllyed, ráadásul a véltnél nagyobb mértékben. Eddig 41 centiméterrel került lejjebb a talajba, néhány centit pedig északnyugat felé oldalirányba is dőlt. A becslések szerint az épület évente 2,5 centimétert süllyed. Az építményről 2015 áprilisa és 2016 szeptembere között az Európai Űrügynökség Sentinel nevezetű műholdja gyűjtött adatokat, melyekből kiderült, hogy a valódi süllyedési érték a becslések szerintinek a duplája, azaz 5 centiméter. A 17 hónapos megfigyelési időszak adatait a PPO Labs vezető kutatója, Peter Marinkovic elemezte.

San Francisco ferdetornya ügyében jogi csatározások folynak a kivitelező, a város és a lakástulajdonosok között, ugyanis a 2009-ben átadott toronyház luxus apartmanokkal van tele. A kivitelező szerint a torony biztonságos, és egy esetleges földrengést is kiállna. Mondván, hogy a közelben épült vasútállomás munkálatai során kiszívták a vizet a felhőkarcoló alól, a süllyedésért a várost hibáztatják, azonban a városi hatóság szerint a nem megfelelő alapozás felelős a problémákért.

Jelenleg mérnökök vizsgálják az épületet és környékét, s talajmintákat elemezve próbálnak rájönni arra, hogy tart-e még a süllyedés és hogyan tudnák orvosolni a károkat.

Forrás: Origo

Kép: en.wikipedia.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]