A BME GTK az ELTE-hez való csatlakozás mellett döntött

A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara kinyilvánította az akarát: levelet küldtek Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárnak, melyben arra kérik, hogy engedélyezze a kiválásukat. A levelet a Kar összes intézete, a tanszékvezetők nagy többsége és a kari Hallgatói Képviselet írta alá.

Több mint egy hónapja került napvilágra számos probléma a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Karon belül. Először felröppent a hír, hogy a GTK kiválna a BME-ből, és az ELTE-hez csatlakozna. Később a Kar motivációira és sérelmeire is fény derült, ezt A GTK helyzete című tízoldalas dokumentum foglalja össze. A hírekre reagálva Józsa János, a BME rektora előbb bizalomvesztésre hivatkozva felfüggesztette, majd elbocsátotta a Kar dékánját és oktatóját, Andor Györgyöt. Az Egyetemen felállt, a GTK kiválásának lehetséges következményeit vizsgáló bizottság egyértelmű véleményt fogalmazott meg a bizottsági jelentésben, erről Józsa így nyilatkozott: “a GTK – hallgatóival együtt – maradjon az egyetem integráns és elidegeníthetetlen része. Az intézmény vezetése – a felkért eseti Bizottság meggyőződésével és szellemiségével azonosulva – deklarálta, hogy a GTK jövőjét kizárólag a Műegyetemen belül tudja elképzelni.”

Október vége, azaz a hírek kiszivárgása óta a BME GTK Hallgatói Képviseletének közleménye szerint a Kar semmilyen választ nem kapott az Egyetem vezetésétől a problémafelvetésekre (és a GTK HK szervezte demonstrációkra, követelésekre sem), de még arra sem, amelyben a GTK vezetése tett javaslatot a megbízott dékán személyére.

“A Hallgatói Képviselet tagjai a fentiek tükrében nem látják értelmét abban reménykedni, hogy a BME rektora által teremtett katasztrofális helyzet megoldódik. Ezért oktatóinkkal együtt kértük a fenntartót, hogy a GTK által megfogalmazott peremfeltételek mellett csatolja az ELTE-hez a GTK-t. Az esetleges elcsatolást csak úgy tartjuk elfogadhatónak, hogy a hallgatók abból gyakorlatilag semmit sem éreznek, a hallgatóság egésze egyben marad, az oktatás és a hallgatói lét mindennapjaihoz köthető tevékenységek folyamatosan biztosítottak lesznek.”

Ugyanakkor a BME GTK HÖK Facebook-oldalán már sérelmezték hallgatók, hogy őket senki sem kérdezte, hogy akarnak-e csatlakozni az ELTE-hez – és természetesen nem véletlenül választották a BME-t.

Azaz most az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Palkovics László felsőoktatási államtitkár térfelén pattog a labda: választani kell a BME és a GTK (ezzel együtt közvetve pedig az ELTE) érdekei között.

Korábbi cikkeink a témában itt érhetők el.

Kiemelt kép: bme.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]