A Dictionary.com-nál az év szava az idegengyűlölet

A Dictionary.com amerikai szótár szerint az év szava a xenophobia. A “győztes” szó jelentése külföldiektől és más kultúrájú emberektől való félelem, illetve irántuk érzett gyűlölet.

A szerkesztők tervei szerint azonban a xenosz (idegen vagy vendég) előtagból és a phobosz (félelem, pánik) utótagból álló kifejezés szómagyarázata hamarosan kibővül a “sajátunktól eltérő hátterű emberek szokásai, ruházata és kultúrája” miatti félelemmel vagy nemtetszéssel.

Az oaklandi (Kalifornia) székhelyű Dictionary.com 2010 óta választja meg az év szavát, a döntő tényezők a csapattagok véleménye, illetve a keresési gyakoriság. Azonban nem ők az egyetlenek, az oxfordi angol szótár választásán a post-truth (posztigazság) kifejezés lett a győztes. A posztigazságot akkor használják, amikor a politikai véleményformálásban az objektív tények kevésbé számítanak, annál inkább az érzelmes szólamok.

Jane Solomon, a Dictionary.com szerkesztője szerint az évnek több vitát kiváltó témája volt: a Brexit-népszavazás, a szíriai menekültváltság, vagy a színes bőrűek elleni rendőri erőszak Amerikában, melyek kapcsán megugrott az érdeklődés bizonyos szavak használata iránt. A xenophobia kereséseinek száma is jelentősen megnőtt, a június 23-i Brexit-népszavazás időszakában (június 22. és június 24. között) 938 százalékkal emelkedett. Obama június 29-i beszédét követően is nagy volt az érdeklődés a szó iránt, a volt elnök szerint Donald Trump retorikáját is a xenofóbia hatja át.

Forrás: Librarius

Kép: Wild Wings Safaris

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]