2018-tól minden magyar településen lesznek nyilvános wifi pontok

A Digitális Jólét program keretében 2018-tól minden magyarországi településen lesz legalább egy ingyenesen hozzáférhető köztéri és egy középületen belüli wifi hozzáférés.

A program jövőre az olcsó internetet vezeti be, két év múlva pedig mindenki által használható, az állami és önkormányzati intézmények által biztosított wifi pontok is lesznek minden Magyarországi településeken.

Bár már dolgoznak a kivitelezés pontos módján a részletekről csak később tájékoztatnak, ugyanis a megvalósítás során tekintettel kell lenni más hasonló projektekre, többek között a Szupergyors Internet Programra is. Ez utóbbinak célja, hogy minden magyar háztartásban másodpercenkénti 30 megabites sávszélességű internet működjön. Ez a beruházás a tervek szerint szintén a 2018-as évre valósul meg, uniós támogatással.

A tender népszerűsége miatt sokan pályáztak, 43 cég 234 ajánlata várt elbírálásra. A nyertesek között van a Telekom, az MVM NET Zrt. és az Invitel Zrt. is, akik a 63 milliárd forint összköltségű projektben 43 milliárd forint támogatásban részesülnek. Ennek feltétele volt, hogy vállalják: minden fejlesztéssel érintett település központjában biztosítják az ingyenesen elérhető, vezeték nélküli internetet.

Forrás: Indexmno

Kép: DigitalPoint

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]