1956-os megemlékezések az ELTE-n

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója tiszteletére az ELTE is több rendezvényt szervez. Az Egyetem akkori hallgatói és oktatói közül sokan a forradalom kulcsszereplői voltak, majd később a megtorlások áldozatai lettek. Így tehát ’56 emlékének ápolása is szívügye az ELTE-nek.

56_2Az I. Tóth Zoltán Kör városi túra szervezésével emlékezik a forradalomra, és a névadó mártírra, aki a Történelemtudományi Kar dékánja volt. A séta során végigjárják a forradalom helyszíneit, a Magyar Rádió és az ELTE épületét, a Március 15. teret, az Akadémia utcát, valamint a Kossuth teret. A túra 2016. október 19-én 16 órakor indul a Magyar Rádió épülete elől (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 8).

2016. október 19-én 18 órától Borsodi Csaba habilitált egyetemi docens, a Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese, intézetigazgatója és tanszékvezetője tart előadást A Bölcsészkar az ’56-os forradalomban címmel. Az előadásra a Gólyavári Esték következő alkalmán kerül sor a BTK Gólyavár Mária Terézia termében (1088 Budapest, Múzeum krt. 4). Borsodi Csaba az október 23-i egyetemisták tüntetésétől a forradalom leveréséig ismerteti a forradalom ELTE-s vonatkozásait, és azt, hogy az Egyetem vezetői, oktatói és hallgatói hogyan álltak a forradalom mellé.

Ünnepi megemlékezést tart az ELTE 2016. október 20-án 9 órától az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából az Aula Magnában (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. I. emelet). Megnyitó beszédet mond Kisfaludi András általános ügyek rektorhelyettese.

1002A rendezvény részeként mutatják be Várallyay Gyula Az 1956-os magyar diákmozgalom Nyugaton című könyve. Az érdeklődők részt vehetnek egy kerekasztal-beszélgetésen a szerzővel, illetve meghívott vendégeivel: Bujdósó Alpárral, Kiss Tamással és Szapáry Györggyel. Céljuk az is, hogy együtt elevenítsék fel a magyarországi és külföldi diákmozgalmi eseményeket. A beszélgetés moderátora Jegyes-Tóth Kriszta kommunikációs tanácsadó lesz, az új kötetet pedig Murber Ibolya, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának habilitált főiskolai docense fogja méltatni.

Az ünnepi megemlékezés második részeként Borsodi Csaba (az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánhelyettese és a Történeti Intézet igazgatója) mutatja be az Egyetem 1956-os szerepvállalását.

A rendezvény zárásaként Nagy Ernő és Kardos Zoltán Eötvenhat című dokumentumfilmjét vetítik.

Kiemelt kép: magyarforradalom1956.hu

Képek: storiesfromhistory.com, elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]