Ingyenes külföldi felsőoktatás

A magyar fiatalok közül egyre többen érdeklődnek az idegen országokban való továbbtanulás iránt. A megfelelő egyetem és szak kiválasztása nem könnyű feladat, és a kinti élet költségeire is gondolni kell. Halasi Vivien cikke.

Az Erasmus csak 1-2 félévig biztosít költségmentes tanulmányokat, azonban megannyi külföldi felsőoktatási intézmény képzése ingyenes. A jelentkezési határidő közeleg.

A szomszédos országok közül népszerű célpont Ausztria, azon belül is Bécs. Itt a tandíj helyett regisztrációs díj fizetendő, melynek összege 17,5 euró (5400 Ft) félévente. Az országban német és angol nyelven is lehet tanulni, jelentkezni március 1. és június 15. között lehet.

Az előző évben Németországban is eltörölték a tandíjat, helyette 150-250 eurós tanulmányi hozzájárulást kérnek a hallgatóktól, ami egyes helyeken a tömegközlekedés költségeit is fedezi.

A magyar fiatalok körében az egyik legkedveltebb ország a gondosan kialakított felsőoktatási rendszerrel rendelkező Dánia. Egyetemeiken közel 1300 angol nyelvű kurzus és 700 diplomát adó képzés közül lehet válogatni. A felvételi követelmények egyetemektől függően eltérőek, a félév már augusztus közepén elkezdődik, azonban a jelentkezések átfutása több hónapot is igénybe vehet. Az élet nem olcsó az országban, viszont a jól fizető diákmunkával elő lehet teremteni a szükséges összeget.

Svédországban 51 felsőoktatási intézménybe lehet jelentkezni, és a hazai rendszerhez hasonlóan kint is 30 kreditet kell elvégezni félévenként. Az eltérés a kurzusok számában mutatkozik meg, egy tantárgy hétkredites. Albérletet találni nem könnyű feladat, ezért szállás szempontjából ajánlatos a Homestay program, amin keresztül családok ajánlanak szállást diákoknak.

Norvégiában hét állami intézmény, kilenc szakegyetem, huszonkettő university college (főiskola) és két művészeti egyetem várja a hallgatókat, javarészt norvég nyelvű órákkal, de mivel a nyelvvizsga alapkövetelmény, angol képzéseket is lehet találni. Igényelhető kamatmentes állami kölcsön és többféle ösztöndíj.

Finnország 14 egyetemén a magyar rendszerhez hasonlóan háromévesek az alap- és kétévesek a mesterképzések, két szemeszterből álló félévvel. Az alapszakos képzésekre az interneten keresztül lehet jelentkezni, mesterképzésre az egyetemek hirdetnek saját felvételit.

Skóciában az alapképzés ingyenes, ahogy Görögországban is. Utóbbi országban a szociális helyzetre hivatkozva ingyenes szállás és étkezés is igényelhető.

A nagy-britanniai felsőoktatás a fenti országokétól összetettebb, várhatóan 2017 után megváltozik a rendszer és nem biztos, hogy a magyarok igényelhetnek majd diákhitelt. Két jelentkezési időszak van: az orvosi képzések határideje október 15. volt, azonban az általános felvételi eljárásra január 15-ig még lehet jelentkezni az interneten (brit UCLA nevezetű oldalon) keresztül.

Habár hívogatóak a tandíjmentes képzések, a külföldi élet igen költséges lehet. Az albérletárakkal és egyéb kiadásokkal számolva legalább 200, a drágább államokban pedig akár 400 ezer forint is lehet a megélhetésre fordítandó összeg.

 

Szöveg: Halasi Vivien

Források: Eduline 1., 2., 3.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]