Világszínvonalú magyar egyetemet szeretnének

Szeptember 9-én tartották az Állatorvostudományi Egyetem tanévnyitó ünnepségét, melyen Palkovics László oktatásért felelős államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy az Állatorvostudományi Egyetemhez hasonló világszínvonalat hozó magyar egyetemből szeretnének minél többet.

Palkovics László beszédében kiemelte, az egész társadalom közös ügye, hogy biztos alapokon álló, a munkaerőpiaci igényekhez igazodó, hosszú távon is fenntartható, folyamatosan fejlődő felsőoktatás jöjjön létre. Az idén nyáron (a Szent István Egyetemtől elválva) ismét önállóvá vált Állatorvostudományi Egyetemről azt mondta, iskolapéldája a minőségnek, a kimagasló színvonalnak és a versenyképes oktatásnak, annak, hogyan lehet egyszerre a hagyományokat követni és a világ legjobb iskoláival versenyezni.

Közölte, az intézmény önállóvá válása szorosan illeszkedik ahhoz a hosszú távú felsőoktatási célhoz, hogy minden magyar egyetemnek egyedi arculata és képzési kínálata legyen. Ez nemcsak a hallgatók döntését könnyíti meg a jelentkezéskor, hanem az intézmények nemzetközi megítélését is javítja, valamint a vállalkozásoknak is segít eldönteni, melyik intézményekkel érdemes együttműködni az adott szakmában – tette hozzá az államtitkár.

Palkovics László kitért arra is, hogy az utóbbi években a versenyképesség javítása érdekében elengedhetetlenné váltak bizonyos reformok a felsőoktatásban. Azt, hogy jó irányba haladnak, az is bizonyítja, hogy a felsőoktatási intézmények adóssága megszűnt, valamint a kancelláriarendszer bevezetésével lehetővé vált, hogy az intézmények is ki tudják gazdálkodni a felújításokhoz szükséges összeget.

Sótonyi Péter, az egyetem rektora úgy fogalmazott, Európa egyik legrégebbi állatorvosképző intézetének 230. tanévnyitója a múlt és a jelen generációinak közös ünnepe, mert egyszerre köszöntik ezen a napon az új hallgatókat és a jubiláló diplomásokat. Hangsúlyozta, az egyetem hazai és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő, Európa egyik vezető, nemzetközileg is elismert intézménye szeretne továbbra is maradni. Ennek érdekében egyedülálló módon angolul és németül is lehet tanulni az intézményben, ahova a világ mintegy negyven országából érkeztek hallgatók idén.

Az ünnepségen Sótonyi Péter és Fazekas Sándor arany, gyémánt, vas és rubin diplomákat adott át az 50, 60, 65, illetve 70 évvel ezelőtt végzett állatorvosoknak, majd az elsőéves hallgatók letették esküjüket. L. Simon László országgyűlési képviselő és Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke az egyetem díszpolgári címét vehette át. A tanévnyitó után négy új előadótermet is felavattak.

forrás: edupress.hu

kép: kormany.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]