Brexit és felsőoktatás

Nehéz volt megjósolni, hogy mi lesz a britek sorsa, de végül is úgy döntöttek, nem kívánnak tovább az Európai Unió tagjai lenni. A változásnak rengeteg gazdasági következménye lehet, ugyanakkor az oktatásban is változások várhatóak a kilépés esetén: előfordulhat, hogy elköszönhetünk az ottani Erasmus-programtól, és tandíjemelések is lehetnek.

A csütörtöki népszavazáson a britek döntöttek: kilépnének ez Európai Unióból. A David Cameron vezette brit kormány még a parlamenti választásokkor megígérte, hogy szavazni fognak ezzel kapcsolatban, mert szerintük az EU túl bürokratikus. A legégetőbb kérdés számukra a bevándorlás, és a külföldi munkavállalók számának mérséklése. Ám nem született érdemi megállapodás, így népszavazást írtak ki. Cameron az EU tagja szeretett volna maradni, így péntek reggel lemondott tisztségéről.

Még 2014-ben az Európai Unióval partnerségi szerződésben álló Svájc is népszavazással döntött, azzal kapcsolatban, hogy korlátozhassa az uniós munkavállalók beáramlását. Erre válaszul az EU leállította a svájci Erasmus-programot. Ennek mintájára az ingyenes, ösztöndíjjal kiegészített angliai felsőoktatás lehetősége is megszűnhet.

Jelenleg körülbelül 125 ezer EU-tagállamból származó hallgató tanul Angliában, nagy részük az átlag évi 9000 fontos tandíjat fizeti, mert az Erasmuson kívül nagyon kevés lehetőség van az ingyenes felsőoktatásra. Sokan emiatt diákhitelt vesznek fel. A brit egyetemek erre a célra hatalmas forrásokat kaptak az EU-tól, így ha ez megszűnik, valószínűleg emelkedni fognak a tandíjak is.

flag-636036_640Egyelőre nem kell megijedni, ha kilépnek a britek, egy hosszú átmeneti időszak fog következni, mert nekik is érdekük, hogy a gazdaságuk minél kevésbé érezze meg az EU-ból való kilépés hatását. Radikális változás leghamarabb csak az uniós finanszírozási ciklus végén, 2020-ban lehet.

Egyébként skót és északír politikusok is jelezték, hogy a brit korona tagországai inkább maradnának az EU-ban. Ráadásul Skóciában a 2015-ös népszavazáson a választók többek között azért maradtak az Egyesült Királyságban, hogy biztosan az EU tagjai maradhassanak. Emellett Skóciában az EU-s diákok ingyenesen folytathatják egyetemi tanulmányaikat.

Forrás: Eduline

Kép: royalounge.comwww.australiaunwrapped.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]