Pázmány-nap 2016

Az idei Pázmány Nap május 6-án (péntek) kerül megrendezésre. Az 1635-ös alapításra való megemlékezést az Állam- és Jogtudományi Kar Egyetem téri épületének aulájában fogják megtartani. A rendezvényen egyetemünk rektora, Mezey Barna mond köszöntőbeszédet.

A Pázmány-napi előadást minden évben az egyetem egyik kiemelkedő eredményeket elért professzora tartja saját kutatási területéről. Az 1991-ben indult előadás-sorozat idén ünnepli 25. évfordulóját. 2016-ban Csabai István, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára ad elő „Galaxisok, gének, gráfok: adat-intenzív megközelítés a tudományokban” címmel. Az előadás prelegálóját az Egyetem idén is Jubileumi Ezüst Emlékérmével tünteti ki.

Ezen kívül sor fog kerülni a  doctor et professor honoris causa címek adományozására, melyeket általában olyan tudósok kapnak, akik több évtizedes kapcsolatban állnak egyetemünkkel. Ez évben az ELTE új díszdoktorai címet kapja:

  • Klinghammer István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa;
  • Volker Lipp, a Georg August Egyetem professzora;
  • Ioannisz Αnasztasziosz Metaxasz, az Athéni Egyetem professor emeritusa;
  • Thomas Rauscher, a Lipcsei Egyetem professzora.

Az ünnepség programját az ELTE BTK Zenei Tanszék Vegyes Kara fogja színesíteni. Vezényel: Mindszenty Zsuzsanna, főiskolai docens.

A szenátusi ülést követően 15 órától az Egyetemi Könyvtárban a Magyar Sport Napja alkalmából sor kerül a „BEAC – Az Elsők” című sporttörténeti kiállítás megnyitójára, ahol az egyetem olimpikonjait is köszöntik.

Az egyetem díszdoktorainak tiszteletére 19 órakor ad ünnepi hangversenyt az ELTE Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar, majd fellép az ELTE Néptáncegyüttes is. A koncerten vezényel Kovács László Liszt-díjas  művész. A táncegyüttes művészeti vezetője Valach Gábor, művészeti asszisztense Baranyai Barbara, zenélnek Nagy Albert és zenekara. Az ünnepi előadás részletes programja itt olvasható, a Pázmány Nap hivatalos ünnepi meghívóját pedig itt találhatjátok.

Időpont: 2016. május 6. 10:00
Helyszín: ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3. I. emelet)

Forrás: elte.hu

Fotó: ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]