Köztünk élő hősök

Vannak köztünk élő hősök? Jónás Tímea, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályának főápolója mindenképp példaként és hősként áll előttünk. Tímea kapta idén az Aranypánt-díjat, amelyet olyan roma hétköznapi hősök kapnak meg, akik a mindennapi életükkel példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára.

Az Aranypánt-díj elnevezés Kovács József Hontalan költőtől származik, aki 1991-es, Ismeretlen cigány ének című kötetének előszavában ezt írja: „Vallom és vállalom, hogy rajtam két aranypánt van: az egyik a magyar kultúra, a másik a cigányságom. Egyikről sem óhajtok lemondani.”

Ezt az Aranypántot vehette át idén Jónás Tímea, aki a a Nyírő Gyula kórház főápolójaként négy részleget vezet és 171 betegágyra felügyel. Áprilisban az Alzheimer-kórról fog szakmai előadást tartani a Budapesti Kongresszusi Központban az Alzheimer Világkonferencián.

Jónás Tímea a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron született, nem messze Záhonytól, hétgyerekes család középső gyermekeként. Szülei a vasútnál dolgoztak, többször is kiváló dolgozóként tüntették ki őket, ennek ellenére a cigánytelepen éltek nagyon szegény körülmények között – derül ki a Roma Sajtóközpont által írt bemutatkozó életrajzból. Tímeának a kitörésre egyetlen lehetőségként a tanulás látszott, ám erre a faluban inkább csak elvi lehetőség adódott. Az iskolában a cigány diákokat elkülönítették a többiektől. Tímea kitűnővel végezte az első általánost, de csak negyedikben mehetett át a „magyar osztályba”. Padtársa, egy kislány kijelentette, „az anyukám azt mondta, hogy mellettem nem ülhet cigány”! Tímea tiszta ruhában járt, jó tanuló volt – mégis a hátsó padba került. Nem adta fel. Gimnáziumban tanult tovább Kisvárdán, majd Budapesten egészségügyi szakképesítést szerzett. Gyermekkorában sokat betegeskedett, a kórházi rendelők világával sajnos vagy talán még sem annyira sajnos, de már fiatal korában megismerkedett. Ez a gyerekkori élmény segített pályaválasztása során, amikor már nem volt kérdés, hogy az egészségügyben szeretne dolgozni. Később tökéletes felvételivel jutott be az egyetemre. Közben a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályának főosztályvezető ápolója, részlegvezető nővére lett. Nemrég kinevezték főápolónak: 171 betegággyal négy részleg munkáját irányítja.

Az Aranypánt-díjra jelöltek között volt szakács, a Salgótarjánban dolgozó Rácz Péter, óvodavezető, Debre Krisztina a csepeli Majd Megnövök Óvodából, egyházi segítő, az állami gondozottként felnőtt Lakatos János Attila, vagy például újságíró, Hidvégi-Balogh Attila a RomNettől.

Forrás: romasajtokozpont.hunol.hu

Kép: hirzona.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]