Gyermekjogi konferenciát rendez az Európa Tanács Budapesten

Az Európa Tanács áprilisban mutatja be elfogadás előtt álló gyermekjogi stratégiáját Szófiában, majd május 10-én Budapesten, a Tanács 1995 óta működő Budapesti Európai Ifjúsági Központjában tartanak konferenciát a témával kapcsolatban.

Novák Katalin család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár február 23-án találkozott Gabriella Battaini-Dragoni főtitkár-helyettessel, valamint Snezana Samardzic-Markovic demokráciáért felelős főigazgatóval. A főtitkár-helyettes szerint az Európa Tanács és Magyarország együttműködése példás az ifjúsági ügyeket tekintve, ennek legkifejezőbb példája, hogy hazánk 1995 óta biztosít helyszínt az ET egyik Európai Ifjúsági Központjának, az intézmény fenntartásához szükséges források egy részét pedig a magyar kormány adja. A találkozón többek között szóba került az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának előkészítését célzó folyamat is.

Mindezek után Novák Katalin államtitkár elmondta: „Jelentős lépések történtek és történnek Magyarországon a kapcsolati erőszak megelőzésének területén. A közelmúlt egyik fontos eredménye a kapcsolati erőszak önálló büntetőjogi tényállássá tétele volt. Jelenleg az ellátórendszer bővítése (például a krízisközpontok és a társadalmi visszailleszkedést szolgáló félutas kiléptető házak számának növelése) és finanszírozásának emelése van napirenden, de érdemes kiemelni a kormányzati támogatással megvalósuló prevenciós programokat és a szemléletformálást célzó figyelemfelkeltő kampányokat, illetve a családi életre nevelés megjelenését a köznevelésben. A főtitkárhelyettes elismeréssel nyugtázta a hallottakat.”

Forrás: edupress.hu
Kép: origo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]