Felvételi 2016 – fontos határidők

Lezárult a jelentkezés és a hitelesítés időszaka a 2016 szeptemberében induló felsőoktatási képzéseknek. Cikkünkben most azt szedtük össze nektek, mire érdemes figyelni ezután, és milyen határidőket kell betartanotok a továbbiakban. Biztosan sok kérdésetek van még a pontszámítással, az eredmény kihirdetésével és egyebekkel kapcsolatban – itt most választ kaphattok mindezekre.

Fontos tisztázni a felvételi során, hogy mi mit jelent pontosan és észben kell tartani mindeközben a határidőket és fontos dátumokat is. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani nektek cikkünkkel. Itt olvashatjátok a határidőket, majd azt, hogy a különböző műveletek során mire érdemes nagyon odafigyelnetek, mit kell átgondolnotok!

A fontos időpontok:

wp_ss_20160219_0001

• 2016.02.15. – jelentkezési határidő
• 2016.02.23. – hitelesítés határideje
• 2016.04.19-től – online tájékoztatás a jelentkezéssel kapcsoaltban
• 2016.06.28. – felszólítás a hiánypótlásra
• 2016.07.12. – hiánypótlás és sorrendmódosítás határideje
• 2016.08.05. – besorolási határozat az E-felvételiben
• 2016.08.08. – felvételi határozat

Fellebbezni a határozat megérkezése utáni 15 napon belül lehet. Ha valami problémátok lesz esetleg, amit nem kívánunk senkinek, azonnal cselekedjetek, mert az idő szorít!

Néhány hasznos tanács a jelentkezéshez:

• Ne kizárólag a kedvenc tárgyunk alapján válasszunk!
• Mi döntsünk, ne a környezetünk!
• Gyűjtsünk minél több információt a választott területről!
• Tájékozódjunk a választott szakma lehetőségeiről!
• Tartsunk ki a választásunk mellett!
• Nem katasztrófa, ha elsőre nem sikerül!

Hitelesítés

Jelentkezési szándékotok ezzel válik érvényessé. Február 23-ig volt lehetőségetek megcsinálni, s kétféle módon tehettétek ezt: az E-felvételi felületéről kinyomtatott majd aláírt hitelesítő adatlap postai úton való küldésével az Oktatási Hivatalnak (1380 Budapest, Pf. 1190) vagy Ügyfélkapun keresztül. Valószínűleg az utóbbit idén is többen választottátok, mert gyorsabb és egyszerűbb.

Hiánypótlás

Alapszakról mesterszakra való jelentkezéskor gyakran megesik, hogy a diploma és az egyéb igazoló dokumentumok kiállítása a leadási határidőn túlcsúsznak. Ilyenkor egyetlen megoldás a későbbi hiánypótlás! Leginkább a scannelt változatot preferálják, de a lényeg, hogy jól olvasható képet töltsetek fel a papírotokról!
A hiányzó dokumentumaitok pótlására idén július 12-ig van lehetőség!

Sorrendmódosítás

Sok fiatal nem tud dönteni még, milyen szakmát válasszon és ezért hajlamosak elkövetni bizonyos tipikus hibákat. Ilyen például az, amikor elkezd az illető egy felsőoktatási szakot, ám közben abbahagyja. Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint sokan jelentkeznek OKJ-s képzésre felsőfokú tanulmányaik megszakítása után, hiszen ez számukra sok esetben hasznosabb lehet. A 2016-ban felvételizőknek a képzéselhagyás nagyon rossz helyzetet idézne elő, hiszen a tanulmányi szerződés aláírása után ez a képzési díj kifizetését vonhatja maga után. Ezért gondoljátok át akár ezredszer is a döntéseteket a sorrenddel kapcsolatban, és informálódjatok az egyetem Felvételi Irodájában és a Felvi oldalán!
A sorrend módosítására csak egyszer van lehetőségetek, ezt nagyon jegyezzétek meg! Ezt is szintén július 12-ig tehetitek meg!

Központi ponthatárok

2013 óta meghatározza egységesen ezt a határt az Oktatási Hivatal a szakoknál, ám ez csak minimum, amelytől az intézmény magasabb limitet is húzhat. (A 2015-ben indult képzések hivatalos ponthatárait ITT éritek el.) Érdemes ezt alaposan böngésznetek és utánajárnotok, mennyi pontotok lesz várhatóan a jelenlegi eredményeitek alapján. Ha még szóbeli felvételi elbeszélgetés vár rátok, akkor is hasznos tudnotok, mennyire kell ügyesnek lenni, vagy épp mennyi pontot veszthettek a maximálisból.

A 2016-os államilag támogatott képzések központi ponthatárait pedig ITT éritek el.

Forrás: felvi.hu, Edupress
Kép: kárpátalja.ma

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]