Mennyire boldog a magyar?

Országos méretű, tudományos boldogságszint-felmérés indul a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogság Intézete és az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratórium kooperációjában, amellyel arra keresik a válaszokat, mely városok, térségek lakói lehetnek a legboldogabbak, és vajon tényleg borúlátó, pesszimista nép-e a magyar? A kutatás megkoronázásaként elkészül hazánk boldogságtérképe is.

A Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogság Intézete és az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratórium közösen nagyszabású boldogságkutatásba fogtak. Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke, és Oláh Attila, az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának professzora régóta küldetésüknek tartják a boldogságkultúra terjesztését, így az ő vezetésükben indul meg a felmérés. A vizsgálatban alkalmazott módszereket az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportjának munkatársai dolgozták ki, és a kérdések között olyanok is szerepelnek, amelyeket több országban már alkalmaztak, így a kutatás lehetőséget teremt a nemzetközi összehasonlításra is.

Nagyon izgatott vagyok, mert ez egy jó tükör lehet, arról nem is beszélve, hogy ilyen még nem volt Magyarországon. Kiderül majd, hogy mely országrészben van nagy szükség a boldogságszint növelésére, és nem titkolt szándékunk az sem, hogy a jövőben az ő boldogságuk, örömérzetük érdekben is tevékenykedjünk.– mondta Bagdi Bella személyiségfejlesztő, életmódtréner, majd kiemelte, hogy céljuk felhívni a figyelmet arra, hogy a boldogság elérése tanulható, a siker kulcsa pedig a cselekvésben rejlik. Ezen gondolatmeneten alapszik a napjainkban már több mint 1300 oktatási intézményben működő Boldogságóra program is, melynek nem mellesleg Bagdi az ötletgazdája.

A kutatás másik vezetője, Oláh Attila elmondta, ez a most induló kutatás nem arra kíváncsi, hogy mi van az árnyékban hanem, hogy mi van a napos oldalon. A cél a magyar népesség érzelmi, pszichológiai, szociális és spirituális jóllét szintjének felmérése, ezek az összetevők együttesen formálják meg azt az élményt, amit boldogságnak hívunk. A felmérés végén megrajzolt boldogságtérképpel kapcsolatban pedig hozzá tette: nem csak hazai viszonylatban kapunk majd képet, de elhelyezhetjük magunkat Európában, sőt a világban is: kiderül, hol is állunk igazán a lakosság boldogságszintje alapján.

A kérdőív a Boldogságkutatás hivatalos weboldalán már februártól elérhető. Ezt bárki kitöltheti, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy kiderüljön az igazság a magyarok 2016-os boldogságszintjéről.

forrás: hvg.hu
kép: boldogsagkutatas.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]