Ismerd meg a segítőkutyák világát!

Napjainkban egyre több figyelmet kap a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének biztosítása, helyzetük megismerése és helyes megítélésük kialakítása. Ahhoz, hogy ezek a tevékenységek egyre szélesebb teret nyerjenek, érdemes a kisgyermekeket is megismertetni a fogyatékossággal élők világával. Nagy segítséget nyújthat ebben Loványi Eszter tavaly megjelent, Kuku és barátai című mesekönyve, amelyben a segítőkutyákkal ismerkedhetnek meg a gyermekek.

Kuku3Loványi Eszter Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című könyvét a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar által rendezett konferencián („Segítőkutyákkal az integrációért”) mutatták be 2015. áprilisban. A mesekönyv második kiadása tavaly ősz óta a nagyobb könyváruházakban (Libri, Alexandra, Líra) is megvásárolható, illetve a www.mesekonyv.segitokutya.net honlapon keresztül meg lehet rendelni.

A kiadvány népszerűségét mutatja, hogy már eljutott óvodákba, többségi és speciális iskolákba, gyermekkórházba, farsangi és Mikulás rendezvényekre. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola negyedik osztályos tanulói pedig egy magyaróra keretein belül fel is dolgozták.

Pozitívak a visszajelzések szakmai és szülői részről egyaránt. Ágoston Gyöngyi magyar szakos tanár szerint például fontos, hogy azok a gyerekek is tudják, hogyan viszonyuljanak a mindennapokban a fogyatékossággal élő emberekhez, akik többségi iskolába járnak. Egy nagymama pedig arról számolt be, hogy miután felolvasta unokájának a mesekönyvet, a kislány „utána (…) játszott, és hallom, hogy Lili baba hallássérült, ez a segítő cicája. Épp egy cicafigurát talált.”

A könyv szerzője, Loványi Eszter hallássérülten született, és jelenleg az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársa. Emellett önkéntesen dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél, ahol a hallássérült-segítőkutya programot és az ún. „érzékenyítő” tréningeket irányítja.

Forrás: euroastra.hu

Képek: kuku.segitokutya.net, konyvkultura.kello.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]