Csak bort fogyasztott – 107 évig élt

A bornak számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy galíciai szőlősgazda Antonio Docampo García 107 évet élt meg. Mindezt úgy vitte véghez, hogy vizet nem, csak saját borát itta. Az elmúlt napokban a spanyol médiában nagy visszhangot keltett a borász története.

Januárban, Vigóban hunyt el Antonio Docampo García, aki a saját borának köszönhette életerejét, mely az egyik legnevesebb spanyol borvidéken, Riberión található ribadavai szőlőbirtokának volt a hozadéka. Naponta három litert fogyasztott a nedűből: másfelet ebéd és másfelet vacsora után, vizet egyáltalán nem ivott. Reggel pedig egy kupica pálinkával kezdte a napot. Először százéves kora után hívták ki hozzá az orvost, amikor tüdőgyulladása volt, a betegségre szedett antibiotikum volt a legelső gyógyszer az életében.

A nagy múltú Bodegas Decampo borászat és borkereskedést, melyet több generáción át a család tagjai örököltek, ma Antonio unokaöccse Jerónimo Docampo viszi tovább.

Azt muszáj hozzátenni, hogy a sokhektónyi bor, amit Antonio elfogyasztott a saját, ribadaviai vörösbora volt, mely természetes natúr bor volt. Nélkülözött bármiféle tartósítószert, kémiai adalékanyagot.

A fia, Manuel Docampo López állítása szerint édesapja sokszor mondta neki, hogy ő az ékes példája annak a tudományos felfedezésnek, miszerint a vörösbor meghosszabbítja az életet. Nem véletlenül hivatkozik egészségőrző hatására olyan gyakran az orvostudomány.

„Ketten kétszáz liter bort is megittunk havonta, de egy korty vizet sem” – említette minden túlzás nélkül Manuel Docampo. Az újságíróknak azt is elárulta, hogy apjának jó egészsége mellett jó humora is volt, ezért gyakran így kért tőle bort: „Önts nekem még egy pohárral, hogy horkolni tudjak utána, ha meghalok!”

Forrás: hvg.hu

Kép: umvp.eu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]