Külföldön tanulnál? Egy kis segítség

Minden vágyad, hogy egy másik országban kezd meg felsőfokú tanulmányaidat vagy csak pár szemesztert szeretnél külföldön tölteni? Mielőtt rászánod magad a döntésre nem árt, ha tájékozódsz. Fontos, hogy mennyit kell költenetek a tandíjra, milyen költségekkel számoljatok a hétköznapokra. Most a legkedveltebb országokról osztunk meg Veletek néhány fontos információt.

Németországban ugyan tandíjat nem, de tanulmányi hozzájárulást fizetni kell még az állami egyetemeken is. Ennek összege félévente 48-81 ezer forint körül mozog. A havi költségek mértékét (162-260 ezer forint) jelentősen befolyásolja, hogy kaptok-e kollégiumi férőhelyet vagy albérletben fogtok lakni.

Azoknak, akik Ausztriába vágynak, szemeszterenként 5700 forint regisztrációs díjjal kell számolniuk. A megélhetés költsége Németországhoz hasonlóan 195-260 ezer forint között mozog.

Ha valaki a skandináv országok szerelmese, annak jó hír, hogy EU-s állampolgárként nem kell tandíjat fizetnie. Ezt a pozitívumot sajnos ellensúlyozza a megélhetés költsége, mely havi szinten a 300-330 ezer forintot is elérheti.

Azonban mégsem a skandináv országokban kell a legtöbbet költenünk. Skóciában havonta 400 ezer forint körüli összeget is felemészthet a megélhetésünk, viszont az alapképzések ingyenesek.

Forrás: eduline.hu
Kép: travelingwithjean.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]