2015-ös büszkeségeink

Az idén sajnos nem bővelkedhettünk sok pozitív hírrel, de azért mégis vannak jó dolgok, amikről beszámolhatunk nektek, így az év végére. A magyar egyetemek az anyagi nehézségek ellenére még mindig ott vannak a különböző világrangsorokban, magyar kutatókra figyelt a világ, de két magyar könyvtár is bekerült a világ legszebbjei közé.

A Boredpanda olvasói választották meg a világ legszebb könyvtárait. A fődíjat a világ egyik legfontosabb barokk könyvtára, a prágai Klementinum könyvtár kapta. 1722-ben nyitották meg, és több mint 20 ezer könyv található itt. De a világ legszebb könyvtárai között megtalálhatjuk a Sárospataki Református Kollégium nagykönyvtárát és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem könyvtárát is.

Egyetemeink szépen helyt álltak a világ különböző rangsoraiban. A Times Higher Education (THE) 2015-2016-os világrangsorában hat magyar egyetem is bekerült a világ 800 legjobb egyeteme közé. Nyílván sokan vitáznak, hogy ez mennyire jó vagy rossz eredmény, de ha megfigyeljük, hogy a világ vezető egyetemei mennyi pénzből gazdálkodnak, akkor rögtön értékelni fogjuk a magyar intézmények helyét a rangsorban.

A U.S. News 750-es rangsorának dobogósai amerikai egyetemek. Az első a Harvard, a második Massachusetts Institute of Technology (MIT), a harmadik pedig a Berkeley. Tavaly még csak az ELTE került fel a listára a magyar felsőoktatási intézmények közül, ebben az évben viszont további négy egyetem is helyet foglal a listán. Az ELTE a 465., a Debreceni Egyetem az 585., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 722., a Semmelweis Egyetem a 736., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 745. helyen áll.

Októberben adták át a Nobel-díjakat. Sokáig több magyar esélyes is volt, Krasznahorkai László és Nádas Péter irodalmi Nobelre várt. A Thomson Reuters, amely minden évben megpróbálja előre jelezni a Nobel-díjasokat, idén is megtartotta jó szokását. Krausz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatóját pedig fizikai Nobel-díjra tartotta esélyesnek.

A végére pedig egy újabb magyar siker. A budapesti Fazekas Gimnáziumban érettségizett Haiman Zoltán, aki ma már a Columbia Egyetemen oktat, csoportjával bebizonyította, hogy az egyik közeli galaxis közepén két szupermasszív fekete lyuk kering egymás körül.

Reméljük, hogy a 2016-os év is hasonló sikereket tartogat számunkra és sokkal több pozitív tartalmú eseményt, hírt is.

Forrás: eduline.hu

Kép: blog.reship.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]