Új fogalom az oktatásban: tabletizáció

Tabletizáció. Ezt a szót használja a kormány az új oktatási tervek elnevezéseként, melyben újragondolnák az egész iskola-informatika kapcsolatot. A modern, okostelefonok és tabletek irányította világ az iskolákban is fontos szerephez jut.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye szerint ezekkel a lépésekkel szórakoztatóbbá és érdekesebbé lehetne tenni az oktatást, valamint a tabletek bizonyos tankönyveket is felválthatnának. Ehhez azonban át kell alakítani a Nemzeti Alaptantervet és továbbképzésre kell küldeni a tanárokat. Ezek a tervek mindenképpen csak hosszú távon megvalósíthatóak, azonban az ehhez szükséges anyagi fedezet a 2014-2020-as Európai Uniós támogatásokból létrejöhetne, hiszen ennek egyik elem az oktatási infrastruktúrák fejlesztése és korszerűsítése, mint például a Wifi hálózat kiépítése minden tanintézményben.

Ezek a tervek egyelőre csak elméletiek és kidolgozatlanok, így például nem derül fény arra, hogy ezt hány éves kortól szeretnék bevezetni és, hogy milyen negatív hatásai lehetnek ezeknek a modernitásoknak a fiatal, még írni-olvasni nem tudó diákokra nézve. A tervek szerint egy ilyen óra lebonyolításához több szakemberre is szükség lenne, de még megválaszolatlan az a kérdés, hogy az állam miből finanszírozná ezen szakemberek bérét a jövőben.

forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]