Mennyivel keresnek jobban a mesterszakot végzettek? – Elkészült a Frissdiplomások 2014 zárótanulmány

A legmagasabb bér osztatlan egyetemi képzéssel és mesterszakos végzettséggel érhető el. A mesterszakot is végzettek átlagosan 25 ezer forinttal keresnek többet az alapszakot végzetteknél – derül ki a Frissdiplomások 2014 zárótanulmányból, amely a tavaly tavaszi széleskörű felmérésből született.

Az MA-n vagy Msc-n végzett frissdiplomások nettó átlagbére 190 ezer forint – ez derül ki a magyarországi Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) nemrég kiadott tanulmányból. A DPR a keretein belül 2014 tavaszán 33 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat online kérdőíves formában végzettjeiről és hallgatóiról. A felmérés a következő témákra összpontosított: tanulmányi életút (felsőfokú tanulmányok időszaka, felsőfokú továbbtanulás), külföldi tapasztalatok (nyelvismeret, külföldi tanulmányok, külföldi munkavállalás), átmenet a felsőoktatás és a munkaerőpiac között (a diplomaszerzés kitolódása, munkatapasztalat diplomázás előtt, első munkahely), frissdiplomás munka és munkahely, illetve jövedelem. Az felmérésből készült zárótanulmány röviden kifejtett összefoglalóját itt találod, teljes terjedelmében pedig itt olvasható és tölthető le.

Azok, akik alapszakot végeztek, az osztott mesterszakon végzettek bérénél kisebb jövedelemre számíthatnak; a tanulmány szerint az ő nettó átlagbérük 165,5 ezer forint. Az osztatlan mesterképzésben végzett frissdiplomások pedig közel 185 ezer forint nettóra számíthatnak.

Ahogy a tanulmányban olvashatjuk, a jövedelemre vonatkozó visszajelzések alapján látszik, hogy a frissdiplomások fizetése a végzés évétől távolodva fokozatosan növekszik. Mindez, a már eleve az országos átlagot meghaladó jövedelmi szint mellett, megerősíti a diploma kedvező munkaerő-piaci megtérülését.

A tanulmányban szereplő adatok egyébként csak az itthon dolgozó frissdiplomásokra vonatkoznak, és önbevalláson alapulnak.

Források: eduline.hu, felvi.hu

Kép forrása: iwatchau.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]