A legfrissebb nemzetközi rangsor 13. helyezettje az SZTE

A magyar felsőoktatási intézmények közül tizenharmadik helyezéssel a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt a QS legfrissebb listáján. A több, mint 500 kelet-európai és közép-ázsiai egyetem rangsorán orosz, lengyel és cseh intézmények taroltak. A SZTE mellett további hat hazai intézmény került fel a listára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 16., a Debreceni Egyetem a 29. helyezést érte el.

A brit QS, azaz Quacquarelli Symonds, a világ egyik legelismertebb, felsőoktatási tevékenységet minősítő cége, szeptember 15-én tette közzé legfrissebb toplistáját, amely a „Feltörekvő Európa és Közép-Ázsia” (Emerging Europe and Central Asia) húsz országának több, mint ötszáz intézményét rangsorolja. A cég 2004 óta minden évben állít össze listát, a rangsorolást hat szempont alapján végzi: az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelése, a tudományos munkák idézettsége, az oktatók és a hallgatók aránya, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számának figyelembe vételével.

A legfrissebb lista első helyén az orosz Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem áll, második helyet azonban, a tavalyi helyezést, a prágai Károly Egyetemet leváltva, az orosz Novoszibirszki Állami Egyetem szerezte meg. Idén harmadik a Károly Egyetem, a negyedik hely az észt Tartui Egyetemé, az ötödik pedig a Szentpétervári Állami Egyetemé. Érdekesség, hogy a legjobb száz között huszonhárom orosz egyetem, nyolc cseh és tíz lengyel szerepel. A teljes listát itt nézhetitek meg, a világ legjobb egyetemeiről készült képeket pedig itt találjátok.

A tizenharmadik, azaz hazánk legjobb helyezését elért Szegedi Tudományegyetem mellett Magyarországról hét intézmény került fel a top 100-as listára. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 16., a Debreceni Egyetem 29. helyen áll; a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 32., a Budapesti Corvinus Egyetem a 42., a Pécsi Tudományegyetem 53. helyezést érte el; és idén felkerült a listára a Miskolci Egyetem is, ami a 78. helyen szerepel a rangsorban.

 

Források: eduline.hu, u-szeged.hu, szegedma.hu

Kép forrása: artsonline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]