Első helyen az ELTE

Az U.S. News felsőoktatási rangsorán a hazai intézmények között első helyen szerepel az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a dobogó második fokára a Debreceni Egyetem léphetett fel, a harmadik helyen pedig a Műegyetem végzett.

Az amerikai rangsor az intézmények tudományos elismertsége alapján állította fel a sorrendet, pontozták a kutatási eredményeket és a publikációkat, az idézettségi mutatókat, illetve a PhD-fokozatot szerzettek számát is megvizsgálták. A listára tavaly csak az ELTE került fel, idén azonban négy másik hazai felsőoktatási intézmény is részesült ebben az elismerésben.

Az európai egyetemekre szűkített rangsorban 202. helyen áll az ELTE, 255.-en a Debreceni Egyetem, a Műegyetem pedig a 303. helyen. A Debreceni Egyetem így maga mögé utasította a Műegyetemet, a Semmelweis Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet. A teljes lista képzeletbeli dobogóra a Harvard, a Massachusetts Institute of Technology és a Berkeley állhatott fel. Az U.S. News rangsora a világ 750 egyetemét állítja sorrendbe.

A teljes lista ezen az oldalon megtekinthető (bal oldalt a keresési feltételeknél külön rá lehet szűrni a hazai intézmények listájára).

Forrás: edupress.hu

Kép forrása: elteonline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]