Környezettudatos PTE

A Pécsi Tudományegyetem a környezettudatosság nevében három legnagyobb energiaigénnyel rendelkező épületegyüttesére helyezett el napelemes rendszereket. A csaknem 300 millió forintos beruházás, mely a Széchenyi 2020 keretein belül valósult meg, szeptember 30-án zárult, a műszaki átadás ezen a napon meg is történt. Csaknem 1900 napelemet helyeztek el, melyek felülete több mint 3000 négyzetméter.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületére, a Szigeti úton lévő klinika több épületére és a Rákóczi úti tömb épületeire helyezett el napkollektorokat a Pécsi Tudományegyetem. A hosszas munkafolyamat, melynek során közel 1900 napelemet helyeztek el az egyes épületeken, szeptember 30-án végződött. A Rákóczi úti létesítménynél hasznosul a beruházás több mint fele a belső udvaron kialakított napelemparkkal és a tetőre elhelyezett napelemekkel. A napelemes beruházás szükségessé tette a tetőszerkezet megerősítését egyes helyeken.

A napelemek sajnos még így sem képesek a teljes energiaszükségletet fedezni, csak csökkenteni a tömbök energiafogyasztását. Továbbá a napkollektorok működésükkel hozzá járulnak a megújuló energiaforrások részarányának növeléséhez, valamint a hazai szén-dioxid kibocsátási szint csökkenéséhez is. A napelemek felszerelésének kiadása majdnem eléri a 300 millió forintot, de az egyetem éves szinten több tízmillió forintot takarít meg. A beruházás kapcsán az egyetem rektora, Bódis József elmondta, hogy a PTE a továbbiakban is minden lépést megtesz, hogy hasonló beruházásokkal fejlessze, korszerűsítse épületeit, és a lehetőségeihez mérten minél hatékonyabban óvja környezetét.

forrás:eduline.hu

kép:pte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]