Külföldön tandíj nélkül?

Külföldi diplomát szeretnél? Sok európai országban ingyenes a felsőoktatás, de kiadások sajnos mindenhol vannak. A következőkben fontos infókat tudhattok meg erről!

Németország tartományaimban egyáltalán nincs tandíj az állami egyetemeken. Félévente tanulmányi hozzájárulást kell fizetni, körülbelül 46-77 ezer forintot (ez fedezi az egyetemi szolgáltatásokat, közlekedést stb.). Emellett még havonta 150-250 ezer forintra lesz szükségetek a szállás fedezésére.

Ausztriában regisztrációs díjat kell fizetni szemeszterenként, ez nagyjából 5000 forint. A képzési időn túl még két félévig tanulhattok ingyen alap- és mesterképzésen.

Kicsit messzebbre utazva, EU-s állampolgárként a skandináv országokban sem kell tandíjat fizetni. Viszont sajnos a megélhetés már nem olcsó, havonta körülbelül 300 ezer forintra lesz szükségetek ezekben az országokban.

Skóciában csak az alapképzés ingyenes, ám a megélhetés itt a legdrágább, havonta nagyjából 400 ezer forintra tehető ez az összeg.

A mediterrán régió felé haladva, például a görögöknél is tandíjmentesek az alapképzések. Anyagi helyzettől függően kaphattok ingyenes szállást és étkezést is!

Forrás: eduline.hu

Kép: www.telegraph.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]