Ráérünk pánikba esni 2017 után is

Úgy tűnik, 2017-ig megnyugodhatunk, ugyanis a szakok megszűntetésének problémája ekkor fog újra előtérbe kerülni. Júniusban hozták nyilvánosságra a rendeletet, miszerint hatvan alap-osztatlan- és mesterképzés fog megszűnni, emellett új szakok is fognak indulni. A „régi” struktúra szerint mennek a meghirdetések a 2017-es általános felvételi eljárásig, tehát 2016-ban még tudtok jelentkezni minden megszűnő szakra is. Jó hír, hogy a kommunikáció szak és a nemzetközi tanulmányok alapképzésben megmaradnak.

21 alapszak fog megszűnni, például az andragógia, és a kulturális antropológia, az utóbbival kapcsolatban nemzetközi tiltakozás is indult.
Az andragógia helyett új szak fog indulni 2017 után, a közösségszervezés. A politológia alapszak helyett pedig politikatudományok képzés lesz.
Megszűnik a közszolgálati, a gyártásszervező, a kameraman, az alkalmazott látványtervezés, a fémművesség, a kerámiatervezés, és az üvegtervezés alapképzés is. Új szak lesz a látványtervezés és a tárgyalkotás, valamint a designkultúra képzés.

A had- és biztonságtechnikai mérnöki képzés ezen túl biztonságtechnikai mérnöki név alatt indul, emellett két új szakot is bevezetnek: a hivatásos repülőgép-vezetőit, a vízügyi üzemeltetési mérnökit.

Az agrárképzések sem maradnak érintetlenül: megszűnik az erdőmérnöki alapszak, és nem lehet majd jelentkezni informatikus és szakigazgatási agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, állattenyésztő mérnöki, illetve növénytermesztő mérnöki képzésre sem.

A gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak helyett vidékfejlesztési agrármérnöki képzés lesz.

Az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapképzés neve is megváltozik: orvosi diagnosztikai analitikus szakként indul.

A sporttudományi képzés teljesen át fog alakulni. Megszűnik a humánkineziológia, a rekreációszervezés és egészségfejlesztés, a sportszervező képzések helyett pedig sport- és rekreációszervezés néven indul új szak.

A természettudomány területén megszűnik a biofizika, a humánbiológia-antropológia, az immunológia, az ökotoxikológus, illetve a tudománykommunikáció a természettudományban.

Aki teheti, tehát még 2016 előtt jelentkezzen az alábbi szakokra!

Forrás: eduline.hu

Kép: samingersoll.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]