Téged is vár az Erasmus+

Október elsejéig lehet még pályázni 1 millió euróra, vagyis több mint 300 millió forintra az Erasmus+-program ifjúsági részében. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt is elmondta a keddi sajtótájékoztatón, hogy az Erasmus-programot a legtöbben csak oktatási programként kezelik, pedig sokkal többről van szó. Hozzátartozik egy ifjúsági rész is, amely a 13–30 éves fiatalokat célozza meg, és amelyre évente 4 millió euró áll rendelkezésre. Ebből az összegből átlagosan 160–170 pályázatot tudnak támogatni, ami azt jelenti, hogy a határidőig beérkezettek közül még 40–50-en részesülhetnek a támogatásban.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy három kategóriában várják a pályázatokat. Az elsőben egyénileg lehet jelentkezni képzésekre, ifjúsági cserékre és európai önkéntes szolgálatokra. A második kategóriában az ifjúsági szervezetek nemzetközi tapasztalatcseréjét és együttműködését támogatják, a harmadikban pedig a döntéshozók, a kormányzati szereplők és az ifjúság közötti párbeszéd megvalósítására lehet pályázatot benyújtani.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a pályázaton szervezetek is indulhatnak, így a fiatalok rajtuk keresztül tudnak részt venni a nemzetközi cserékben és együttműködésekben. Említette, hogy a tavalyi év során mintegy ötezren tapasztalhatták meg, milyen jó és fontos a nemzetközi tapasztalatcsere, és később itthon is lehet kamatoztatni a külföldön megszerzett tudást.

Schanda Tamás, ifjúságügyért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a programot részletezve elmondta, hogy a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet részeként működik az Erasmus+-programiroda, ahol tájékozódni lehet minden fontos információról. Emellett a www.eplusifjusag.hu és a www.onkentes.gov.hu honlapon, az Eurodesk irodahálózatnál, illetve a szeptember 26-ai Európai Pikniken tudhatnak meg az érdeklődők még többet az Erasmus+-ról.

Forrás: edupress.hu

Fotó: xandernieuws.punt.nl

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]