Megrövidítenék a nyári szünetet

Erről, valamint a kilenc évfolyamos általános iskolákról beszélt Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közoktatásért felelős államtitkára.

Tényleg elképzelhetetlennek tűnik, hogy a szülők könnyedén meg tudnák oldani gyerekeik programját 2 és fél hónapra minden évben. Családi nyaralás (akár otthon), nagyszülők vagy más rokonok, ismerősök, drága táborok, családi napközi – és még ki tudja, mi mindent kell mérlegelniük a szülőknek ahhoz, hogy a nyár tényleg gondtalan legyen, legalább a gyerekeknek. Ezért is beszélt Czunyiné Bertalan Judit arról, hogy a nagyon hosszú nyári szünet helyett az évközi szünetek lehetnének egy kicsit hosszabbak, különösen a tavaszi szünet: ilyenkor ugyanis sokszor csak csütörtökre és péntekre kapnak pihenőt a diákok, a locsolkodás utáni napon pedig már mehetnek is vissza az iskolapadba.

Megemlítette azt is, hogy ahhoz, hogy a gyerekét egy szülő nyáron jó helyen tudhassa, biztonságos és anyagilag nem megterhelő megoldást kell találni – márpedig az iskolapad ilyen hely lehet. A feltételek ugyanakkor nem feltétlenül adottak ehhez: talán még mindannyian emlékszünk az általános iskolánk fullasztó termeire, folyosóira júniusban. Az sem elég világos, hogy ha a többi szünetet hosszabbítják meg, az elég nagy segítség-e azoknak, akik kevésbé tudnak zsonglőrködni a munkaidejükkel és azzal, hogy mikor vesznek ki szabadságot.

A kilenc évfolyamos általános iskolai képzés kapcsán pedig azt emelte ki az államtitkár, hogy az új rendszer bevezetésének együtt kell járnia a tananyag módosításával, hogy a hosszabbítás elérje a célját, a kompetenciák fejlesztését.

Forrás: eduline

Kép: sporthotel-ellmau.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]