Mit gondolnak az egyetemisták a politikáról?

Az Aktív Fiatalok Magyarországon legújabb felméréséből kiderül, hogy az egyetemisták és a főiskolások inkább kiábrándultak a politikából, részvételi szándékuk pedig egyre csökken.

Az egyetemi, főiskolai hallgatók körében a közéleti problémák iránti érdeklődés egy ötös skálán 3,7-ről 3,5 pontra esett vissza 2013 óta, a politika iránti pedig 3-ról 2,7-re – tudjuk meg a felmérésből.
Mindemellett a politika megítélése is egyre inkább romlott, a diákok a korrupcióval, hazugsággal és csalással azonosítják a politikát, de gyakran előkerült a “szar” kifejezés valamint Orbán Viktor neve is.
A felmérésből kiderül, hogy a vallásos hallgatók, a budapestiek és a diplomás apák gyermekei érdeklődőbbek a politikai élet iránt. A politikai és közéleti érdeklődés képzési szintenként emelkedik, szakterületek közül pedig a társadalomtudományi és jogi szakokon hallgatók között a legnagyobb az érdeklődés.
A korábbi felmérések eredményeihez viszonyítva kevesebben vesznek részt tüntetéseken, viszont nagyobb arányban adományoznak civil-közéleti szervezeteknek. A hallgatók demokrácia melletti elköteleződése is nőtt a korábbiakhoz képest: 2011-ben 39 százalékok vallotta, hogy a demokrácia minden más politikai rendszernél jobb, míg a friss felmérés szerint a 47 százalékuk elkötelezett a demokrácia mellett. A hallgatók 68 százaléka egyáltalán nem vagy nem igazán elégedett azzal, amit ma Magyarországon demokráciaként tapasztal.
A hallgatók jelenleg inkább jobboldalinak, liberálisnak és mérsékeltnek vallják magukat. A Fidesz valamint a baloldali pártok támogatottsága csökkent, viszont megnövekedett a Jobbiké és az LMP-é. Az eredmények alapján megfigyelhető, hogy a Jobbik támogatóinak többsége alapképzésre járó, kistelepülésen élő, vallásos, elsőgenerációs férfi. Ezzel szemben az LMP támogatói között nagyobb arányban fordulnak elő nők, illetve főleg nagyvárosi, magasan képzett családból származó, mester- vagy doktori képzésre járó, nem vallásos hallgatók.

Forrás: eduline.hu
Kép: maszol.ro

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]