Népszerű a nyári diákmunka

Meglepően sokan szeretnének nyári diákmunkát vállalni, amihez rengeteg lehetőséget kínálnak a diákmunka-közvetítők és a gyakornoki programok a hallgatók számára. Legtöbben az interneten próbálnak állásra bukkanni, és a legfontosabb szempontnak a fizetést nevezik meg.

A nyári diákmunka népszerűsége két dologgal magyarázható: az egyik, hogy sem a diákok, sem a hallgatók nem tudnak huzamos ideig munkát vállalni tanulmányaik alatt, legtöbbször az időhiány miatt. A másik ok, hogy nyáron sokkal több lehetőség adódik, mivel a szabadságolások is erre az időszakra esnek, illetve olyan idénymunkák is megjelennek a piacon, mint az üdülőövezetekben található büfék, fürdők munkalehetőségei vagy a gyümölcsszedés, melyek szintén keresettek a fiatalok körében. Ez nem azt jelenti, hogy nyáron csak ezeket a lehetőségeket keresik, hanem hogy ezekkel bővül a megszokott kínálat.

A legtöbb fiatal munkavállaló már jó előre szemezget a nyári kínálatból, és időben lecsap az idén is népszerű fesztiválmunkákra vagy táboroztatásra. Ezek a munkák jól fizetnek és a munkavégzés körülményei jók. Az ilyen típusú munkák jellemzően május végén – június elején kerülnek be a diákszövetkezetek kínálataiba.

A tanulók a legfőbb kritériumok között említik a jó fizetést, a szakmai kihívást, valamint a rugalmas munkaidőt. Fizetésben nincsenek nagy különbségek a diákmunka világában, az előképzettséget nem igénylő, főként fizikai vagy betanított munkák többnyire minimálbérrel járnak, míg az irodai munkák és a szakképzettséget igénylő feladatok esetén nettó 600-800 forintos órabér is elérhető.

Felmérésekből kiderült, hogy a hallgatók 70%-a a Facebookot használja álláskeresésre. Ezt követik a diákszövetkezetek weboldalai, majd a különböző állásbörzés és karriernapok. A vidéki diákok többsége betanított és könnyű fizikai munkát vállal, Budapesten az irodai és a gyakornoki munkakörök vezetnek. Statisztikák alapján kiderül, hogy nagyjából minden hatodik fiatal lehetőséget kap, hogy annál a cégnél folytathassa a munkát, ahol korábban diákként dolgozott.

A szülők is támogatják gyermekeik diákmunkáját, hiszen ezzel munkatapasztalatot szerezhetnek a fiatalok, és az önmaguk által megkeresett pénzt is jobban értékelik majd, mivel látják, hogy munkájukért mennyi bér jár.

Forrás:
origo.hu
munkajog.hu
felvi.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]