Melyek vajon a legjobban és a legrosszabbul fizető szakmák?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai alapján ezek közt majdnem ötszörös különbség is lehet…

A legjobban kereső szakmának a pénzügy és a biztosítás területe bizonyult. A KSH adatai alapján az itt dolgozók átlagbére január-márciusban 326 ezer forint volt. Az információ és a kommunikáció területe is jól jövedelmező szakma: nettó 309 ezer forintos átlagbérrel.

A legrosszabbul pedig a szociális ellátás területén dolgozók kerestek, nettó 71 ezer forintot, ez csak kicsivel több, mint a minimálbér. Az erdőgazdálkodásban dolgozók bére sem sokkal magasabb, 94 ezer forint, a vendéglátásban 102 ezer forint, és az egyéb szolgáltatásban dolgozók 122 ezer forintot keresnek átlagosan.

Többek között az alacsony fizetések és a lelki teher miatt veszélybe került bizonyos munkakörök ellátottsága. A gyermekvédelem és a családgondozás terén az állások 20-30%-a betöltetlen.

A költségvetési tervek ezen javítanának valamennyivel, a szociális ellátás területén csak a bölcsődei diplomás kisgyermeknevelők kapnak majd béremelést, ez viszont csak a gyermekneveléssel foglalkozók mindössze 14 százalékát érinti.

 

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]