Te is a 105 616 fő egyike vagy?

Ugyanis a 2015-ös általános felsőoktatási felvételi eljárás keretben idén pontosan ennyi, azaz 105 616 fő jelentkezett valamilyen felsőoktatási intézménybe.

A jelentkezők átlagéletkora 23,6 év. A mesterképzésre jelentkeztek a legidősebbek, átlagéletkoruk körülbelül 28 év. A legfiatalabbak az első helyen osztatlan képzést választók, átlagéletkoruk 22 év alatt van. A felvételizők 30%-át a 18-19 éves korcsoport teszi ki, 23%-uk 1994-ben vagy 1995-ben született.

A nemek arányát tekintve 55%-uk nő, 45%-uk férfi. Az állampolgársági adatokat tekintve 98%-uk magyar állampolgár, de sokan jelentkeztek Szlovákiából, Szerbiából, Romániából és Ukrajnából is.

Az eljárás résztvevőinek kétharmada első helyen alapképzést jelölt meg, a legtöbben nappali tagozaton szeretnének továbbtanulni, ösztöndíjas képzésben. A mesterszakra jelentkezők ehhez képest csupán 20%-ot tesznek ki, míg az osztatlan képzést választók csak 10%-ot.

5% jelölt meg első helyen felsőfokú szakképzést, ez az arány tavalyhoz képest egy kicsit emelkedett.  26% választott levelező munkarendet. A jelentkezési stratégiákra vonatkozó adatokat vizsgálva kiderül, hogy sokan (26%) a második helyen már önköltséges képzést választottak. Az önköltséges formát első helyen jelölők száma a gazdaságtudományok, a jogi, a művészetközvetítés és a társadalomtudomány képzési területeken a legmagasabb.

Alapképzésben és osztatlan képzésben a legnépszerűbbnek a gazdaságtudományok és a műszaki területek bizonyultak (31%). A mesterképzésre jelentkezők pedagógusképzést, a bölcsészettudományt, a gazdaságtudományokat és a műszaki képzési területeket részesítették előnyben.

Nos tehát, magadra ismertél a statisztikai adatokban?

 

Forrás: Edupress

Kép: segedblog.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]