Már csak augusztusig kell várni…

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára, Palkovics László a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy a szaktárca várhatóan augusztus végig fejezi be a szakok átalakításával kapcsolatos egyeztetéseket.

Palkovics László nyilatkozatából kiderül, hogy csaknem ezeroldalas miniszteri rendeletet kell átnézni a szakok megreformálásával kapcsolatban.  Ez egy szakmai feladat, melyet a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságai fognak értékelni. Továbbá, az érintett területek képviselőinek (például a kamarák) a véleményét is ki kell kérni.

A képzések között vannak olyanok, amelyekre továbbra is feltétlenül szükség van, viszont más tartalommal, vagy nem az alapképzésben.

Problémát jelent, hogy sokan nem a saját szakmájukban helyezkednek el tanulmányaik után. Például a nemzetközi tanulmányok szakon végzett, 140 hallgató közül 125-en más munkakörben tevékenykednek, mint ahol addig tanultak.

A változásokkal kapcsolatos első bejelentéshez képest, sok képzést még sem fognak megszüntetni. Az államtitkár szerint ez nem nevezhető meghátrálásnak, mivel: meghátrálni egy döntésből lehet, de még nem volt döntés.  “Ezt már csak azért sem nevezném meghátrálásnak, mert mi csak koordináltuk és a kerekasztal résztvevői között közvetítettük a rektori konferencia javaslatait.” -mondta.

 

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]