Írországban tandíj nélkül?

Összegyűjtöttünk nektek néhány hasznos infót az ír felsőoktatással kapcsolatban.

Írországban az alapképzésben részvevőknek nem kell fizetniük az oktatásért. Viszont 2750 eurót, azaz 831 ezer forintot mégis be kell fizetni vizsgadíjakra és más hallgatói szolgáltatásokra. Ebben ráadásul még nincs benne maga a megélhetés, mely nagyjából havonta 600-1000 euró, vagyis 181-302 ezer forint kiadást jelent. A campuson levő kollégiumok a magasabb szinteken tanulók számára vannak fenntartva. A kollégiumok és az albérletek mellet viszont sok ír család is szívesen lát tanulókat.

Akik Írországban szeretnének tanulni, azok 9 egyetem, 3 főiskola, 14 műszaki és 7 magánegyetem közül választhat. Ezek teljes listáját és pontos helyét itt találjátok.

Az érettségi után háromféle képzésben tudtok részt venni:

– A két év alatt elvégezhető a Higher Certificate szakképzést, üzleti, természettudományi, mérnöki, gyakorlatorientált szakokon.

– A magyarországi BA/BSc képzésnek megfelelő Ordinary Bachelor Degree-t.

– Hogyha pedig feltétlenül tovább szeretnétek menni mesterképzésre, akkor a Honours Bachelor Degree-t pedig három-négy év alatt tudjátok megszerezni.

A felvételi eljárás során megnézik az érettségi eredményeket, de bizonyos intézményeknél (például az orvosi képzéseken) vannak egyedi követelmények is. Az angol nyelvtudást is feltétlenül igazolni kell (IELTS vagy Cambridge). De tudtok nyelvtanfolyamokra is jelentkezni még a felvételi éve előtt. EU-s állampolgárokként a Central Applications Office-on keresztül lehet jelentkezni, de ez szintén eltérő lehet intézményenként, így jelentkezés előtt tájékozódjatok a kiválasztott egyetem honlapján.

A szeptemberben induló képzésekre február 1-ig körülbelül 12 ezer forintért, május 1-ig pedig 24 ezer forintért tudtok felvételizni. Az online eljárás, január 20-ig 30, február 1-ig 40 euróba kerül.

A mesterképzésre való jelentkezéssel kapcsolatban az adott intézménynél kell tájékozódnotok.

Az ír felsőoktatásról bővebben pedig itt tudtok információkat gyűjteni.

 

Forrás: Eduline

Kép: eirinn-ireland.gportal.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]